EU väläyttää Serbialle jäsenehdokkuutta ensi vuonna

Laajentumiskomissaarin mukaan yhteistyöneuvottelut voidaan saada päätökseen jo tänä vuonna, jos Serbia ryhtyy toimiin sotarikollisten pidättämiseksi.

Euroopan unioni väläyttää Serbialle jäsenehdokkuutta jo ensi vuonna. Laajentumiskomissaari Olli Rehn sanoi tänään, että aikataulu on kunnianhimoinen, mutta mahdollinen.

EU:n ja Serbian yhteistyöneuvottelut ovat toistaiseksi poikki, koska Serbia ei ole pidättänyt sotarikoksista syytettyä serbikenraalia Ratko Mladicia. Vasta yhteistyöneuvottelujen jälkeen Serbialle voidaan tarjota jäsenehdokkuutta.

Rehnin mukaan yhteistyöneuvottelut voidaan kuitenkin saada päätökseen jo tänä vuonna, jos Serbia ryhtyy toimiin sotarikollisten pidättämiseksi.

Rehn kommentoi tilannetta tavattuaan Serbian presidentin Boris Tadicin Brysselissä. Tadic tapasi myös muuta EU-johtoa.

Tadicin mukaan Serbia tavoittelee Euroopan unionin jäsenyyttä niin nopeasti kuin mahdollista.

Porkkanaa Kosovosta

Tadic toisti samalla, että Serbia vastustaa edelleen ehdottomasti Kosovon maakunnan itsenäistymistä.

Jäsenehdokkuuden väläyttely onkin EU:lta selvä porkkana Serbialle lähestyvän Kosovo-ratkaisun alla.

Monet EU-maat ovat viime aikoina olleet kallistumassa Serbian yhteistyöneuvottelujen jatkamiseen, jotta maa saataisiin vaikean Kosovo-ratkaisun taakse.

Haagin sotarikostuomioistuimen pääsyyttäjä Carla Del Ponte on vedonnut EU:hun, jotta sotarikollisten etsintävaatimuksesta ei lipsuttaisi. Del Ponten mukaan tällaisella ratkaisulla olisi vakavat seuraukset kansainväliselle oikeudelle.

Del Ponte on saanut tukea erityisesti Belgialta ja Hollannilta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat