EU vahvisti esityksensä "Kaliningradin passista"

EU:n komissio vahvisti tänään esittävänsä niin sanottua Kaliningradin passia, jotta Venäjän kansalaisten kulku taataan unionin laajentumisen jälkeen. Yllättäen EU pitää vireillä myös Venäjän ehdotusta rakentaa nopea junayhteys halki Liettuan.

Komission puheenjohtaja Romano Prodi ei kuitenkaan luvannut, että EU rahoittaisi rautatien rakentamista. Päätöksiä ennakoidaan vasta EU:n laajentumisen eli vuoden 2004 jälkeen.

- Junayhteys on jo olemassa, mutta se ei ole riittävän varma ja sujuva, Prodi sanoi Brysselissä.

Komission taustatiedotteessa todetaan, että nykyinen yhteys on hidas eikä pysähdyksiä voi välttää. Matkustajat ovat usein hypänneet pois junasta, minkä myös Venäjä myöntää. Siksi tarvittaisiin nopea yhteys, joka ei pysähtele.

Prodin mukaan junayhteyden rakentaminen merkitsee teknistä investointia, johon EU ei voi tällä hetkellä sitoutua. Venäjä on esittänyt viisumivapaata junalinkkiä Kaunasin ja Vilnan kautta. Kaliningradin passi olisi viisuminkaltainen edullinen matkustusasiakirja, jonka Liettuan viranomaiset myöntäisivät Venäjän laatiman nimiluettelon perusteella. Se on tarkoitettu usein Kaliningradin ja Venäjän välillä kulkeville.

Järjestelyä esitetään väliaikaisesti vuoteen 2004 asti, jolloin Liettuan on määrä liittyy EU:hun. Sen jälkeen venäläisiltä vaaditaan kansainväliset passit. Tarkoitus on myös perustaa uusia konsulaatteja Liettuan rajoille matkustuspapereiden käsittelyä varten. Prodi kertoi lähettäneensä EU:n ehdotuksesta kirjeen Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

Venäjän ensiarvio: Kaliningrad-esitys on askel oikeaan suuntaan

Ensimmäiset venäläiset kommentit EU:n komission ehdotuksesta Kaliningradin kauttakulkuliikenteen järjestämisestä olivat varovaisen myönteisiä.

-Myönteistä on jo se, että tällainen ehdotus tehtiin, sanoi presidentti Vladimir Putinin Kaliningradin kysymysten erityisedustaja Dmitri Rogozin.

Venäjän duuman liberaaleja edustava kansanedustaja Aleksei Arbatov puolestaan kuvasi ehdotusta askeleeksi oikeaan suuntaan.

-EU:n esitys on paljon myönteisempi kuin ensimmäinen ehdotus, Rogozin kommentoi. Hän totesi kuitenkin, ettei siinä ole huomioitu kaikkia Venäjän esityksiä.

-Meillä on vielä hyvin vakavia kysymyksiä esityksen tekijöille, Rogozin lisäsi. Hän sanoi esittävänsä tämän viikon lopulla näkemyksensä Putinille.

Rogozin oli sitä mieltä, että EU:n lopullinen kanta saattaa vielä muuttua. Venäjä pyrkii joka tapauksessa siihen, että sen esitykset huomioidaan täydessä laajuudessaan.

Venäjän esityksen mukaan kaikilla Venäjän kansalaisilla pitäisi olla mahdollisuus kulkea ilman viisumia junalla tai bussilla Kaliningradin alueen ja muun Venäjän väliä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat