EU vaatii YK:lle merkittävää roolia Irakissa

EU:n puheenjohtajamaa Kreikka julkisti tänään kannanoton Irakin jälleenrakennukseen liittyen, lausunnossa vaaditaan YK:lle keskeistä roolia jälleenrakennustyössä.

Kannanotossa vahvistetaan myös EU:n halukkuus olla merkittävällä tavalla mukana Irakin poliittisessa ja taloudellisessa jälleenrakennuksessa. Irakin naapurimaita vaaditaan osaltaan tukemaan alueen vakautta. Lausunnossa korostetaan, että Yhdysvaltain ja Britannian sotilasliittoumalla on tällä hetkellä vastuu Irakin turvallisuudesta, humanitaarisen avun perillesaamisesta sekä maan kulttuuriperinnön ja museoiden suojelusta.

Puheenjohtajamaan lausunnossa pidetään myös Lähi-idän rauhanprosessin etenemistä tärkeänä koko alueen vakauden kannalta. EU-maiden huhuttiin keskiviikkona valmistelevan yhteistä Irak-kannanottoa. Sellaisesta ei kuitenkaan ilmeisesti päästy yksimielisyyteen, joten puheenjohtaja antoi lausunnon omissa nimissään.

Kreikka hyväksytti lausunnon EU-maiden hallituksilla ennen sen julkistamista. Suomen hallitus antoi kannanotolle hyväksyntänsä aamulla ennen iltapäivällä tapahtunutta hallituksen vaihdosta.

Pakotteiden purkamista kannatettiin

Puheenjohtajamaan YK:n roolia korostava kannanotto ei ollut yllätys, sillä Irakin sotaan osallistunutta Britanniaa myöten kaikki EU-maat ovat olleet tällä kannalla. Yhdysvallat on sanonut, että YK:lla tulee olla Irakissa tärkeä rooli, mutta ei ole ilmaissut tarkemmin, millaisen roolin se on valmis maailmanjärjestölle antamaan.

Ateenan EU-kokoukseen osallistunut YK:n pääsihteeri Kofi Annan toivoo, että Irakin sodan aiheuttamat erimielisyydet eivät vaikeuta kansainvälistä yhteistyötä jatkossa. -Mikään asia ei ole jakanut maailmaa tällä tavoin kylmän sodan päättymisen jälkeen. On elintärkeää, että me korjaamme nyt tämän kahtiajaon, Annan totesi kokouksessa pitämässään puheessa.

EU-johtajat näyttivät torstaina yleisesti kannattavan Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin eilistä ehdotusta Irakin vastaisten YK:n kauppapakotteiden purkamisesta. Ranskan presidentti Jacques Chirac muistutti kuitenkin, että kaupallisten pakotteiden purkaminen on nimenomaisesti YK:n asia, ei esimerkiksi Yhdysvaltain johtaman sotakoalition.

EU-komission puheenjohtaja Romano Prodi ilmaisi torstaina tukensa Chiracin eilen esittämälle ehdotukselle sodassa haavoittuneiden irakilaislasten lennättämisestä hoidettavaksi eurooppalaisiin sairaaloihin. Vastaavasti EU voisi Prodin mukaan lennättää Irakiin lääketarpeita sairaaloiden vaikean tilanteen lievittämiseksi.

Chirac ehdotti eilen ilmasillan avaamista yhteistyössä Irakin "miehitysvaltojen" eli Yhdysvaltain ja Britannian kanssa. Chirac ilmoitti keskustelleensa asiasta jo Britannian pääministerin Tony Blairin kanssa. Prodin mukaan EU on jo aloittanut ilmasillan valmistelut yhdessä Punaisen Ristin kanssa.

Komission puheenjohtajan mielestä haavoittuneita lapsia olisi parasta hoitaa mahdollisimman lähellä vanhempiaan, mutta Irakin terveydenhuoltojärjestelmän romahduksen takia tämä ei ole kaikissa tapauksissa mahdollista.

EU-komissio on suunnannut Irakin avustamiseen jo 21 miljoonaa euroa, ja ehdottanut unionin jäsenmaille 79 miljoonan lisäeuron varaamista humanitaariseen apuun.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat