Mainos

EU vaatii laajapohjaista hallitusta Somaliaan

EU-puheenjohtajamaan Saksan koolle kutsumassa kokouksessa pohdittiin keinoja Somalian konfliktiin.

EU:n ja Norjan ulkoministerit ovat painostaneet Somalian hallitusta ja islamisteja rauhaan. Somalian rauhanvälitystä varten perustettu ryhmä vaati ensisijaisesti kapinallisten ottamista mukaan politiikkaan.

- Haluamme nähdä laajan poliittisen prosessin Somaliassa. Tarvitaan mahdollisimman laajapohjainen hallitus, joka kokoaa yhteen kaikki voimat, arvioi Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt Brysselissä.

- Muuten turvallisuuden saaminen on vaikeaa. On vaikea olla kovin toiveikas, kun katsoo kuluneita viittätoista vuotta Somaliassa.

Kokouksen kutsui koolle EU:n puheenjohtajamaa Saksa. Siihen osallistuivat Somalia-ryhmän eurooppalaiset jäsenet, joita ovat Ruotsin ja Saksan lisäksi Britannia, Italia sekä Norja. Ryhmään kuuluvat myös Yhdysvallat ja Tansania.

Tapaamisessa ei tehty päätöksiä, mutta luvattiin tukea rauhanponnisteluita ja lähettää apua Somaliaan. Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier sanoi pelkäävänsä, että levottomuudet leviävät myös Keniaan, ellei oloja onnistuta vakauttamaan nopeasti.

Steinmeierin mukaan yhteistyöryhmä keskustelee jälleen ylihuomenna Nairobissa rauhanturvaajien lähettämisestä Somaliaan. Hän huomautti, että jos maahan tulee kansainvälisiä joukkoja, ne ovat todennäköisesti afrikkalaisia.

Bildt ja Norjan ulkoministeri Jonas Gahr Störe kehottivat myös etiopialaisia joukkoja poistumaan Somaliasta pikaisesti. He toivoivat etiopialaisten vetäytyvän kuitenkin niin, että maassa pystytään säilyttämään järjestys.

Etiopian armeija on auttanut Somalian väliaikaishallituksen joukkoja islamistien kukistamisessa Mogadishussa ja muualla Etelä- ja Keski-Somaliassa viime viikkoina. Islamistit ovat hallinneet suurta osaa Somaliasta puoli vuotta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.