EU vaati Fatah al-Islamin riisumista aseista

Libanonia ovat runnelleet verisimmät maan sisäiset taistelut sitten vuosien 1975-1990 sisällissodan. Tuoreimman tiedon mukaan Libanonin joukot ja niitä vastaan taistelevat Fatah al-Islam -ryhmän taistelijat ovat sopineet tulitaosta.

Kansainvälinen yhteisö on tuominnut Pohjois-Libanonin väkivaltaisuudet. YK varoitti humanitaarisesta kriisistä, joka pahenee tulituksen kohteeksi joutuneessa pakolaisleirissä. EU vaati Fatah al-Islam -järjestön taistelijoiden riisumista aseista.

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon kehotti osapuolia tekemään kaikkensa, ettei siviilejä kuolisi lisää sotilaiden ja taistelijoiden ristitulessa.

- Fatah al-Islamin toimet ovat hyökkäys Libanonin vakautta ja itsemääräämisoikeutta vastaan, sanoi Banin edustaja.

Yhdysvallat antoi tukensa Libanonin hallituksen päätökselle iskeä taistelijoiden asemiin Tripolin satamakaupungin pohjoispuolella.

Valkoinen talo korosti, ettei yhteenottoja pidä yhdistää suoraan erimielisyyksiin, jotka johtuvat Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn murhan tutkinnasta.

Siviilejä kuoli tulituksessa

Libanonin armeijan panssarivaunut moukaroivat tänään palestiinalaisten pakolaisleiriä, jolla asuu Fatah al-Islam -ryhmän taistelijoita. Väkivaltaisuuksissa sai surmansa ainakin yhdeksän siviiliä ja parikymmentä haavoittui. Kaksi päivää kestäneet yhteenotot Pohjois-Libanonissa ovat vaatineet vähintään 66 kuolonuhria.

Tulituksen keskellä oli noin 40 000 palestiinalaispakolaisen leiri, Nahr al-Barid. Silminnäkijät kertoivat, että Fatah al-Islamin taistelijat vastasivat hyökkäykseen kranaateilla ja konekivääreillä.

Sotilaat estivät pääsyn pakolaisleirille, mutta ainakin osa haavoittuneista onnistuttiin viemään sairaalaan. Taivaalle nousi savupatsas, kun rakennuksia syttyi tuleen. Asukkaiden mukaan alue on muuttunut sotatantereeksi. Fatah al-Islam varoitti, että se yrittää levittää taisteluita myös muualle maahan.

Levottomuudet alkoivat eilen Nahr al-Baridissa ja viereisessä Tripolin satamakaupungissa. Läheisessä kylässä oli tehty pankkiryöstö, jonka jälkeen Fatah al-Islamin jäseniksi epäiltyjen kodit joutuivat etsintöjen kohteeksi.

Yhteenotoissa kuoli viikonloppuna lähes 30 sotilasta, 15 taistelijaa ja 15 siviiliä. Ne olivat verisimpiä maansisäisiä taisteluita sitten vuosien 1975-1990 sisällissodan.

PLO osallistui neuvotteluihin

- Armeijalle ei ole helppoa edetä leirille. Fatah al-Islamin kukistamista olisi pohdittava yhdessä asukkaiden kanssa, korosti Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n Libanonin-edustaja Abbas Ziki maan pääkaupungissa Beirutissa.

PLO:n ja palestiinalaisten muut pääjärjestöt neuvottelivat Fatah al-Islamin nujertamisesta Libanonin pääministerin Fuad Sinioran kanssa.

- Olemme avoimia kaikille Libanonin valtion vaatimuksille. Toivomme yhteistyötä Fatah al-Islam -ilmiön tuhoamiseksi sillä ehdolla, etteivät viattomat siviilit saa maksettavakseen kovaa hintaa, Ziki jatkoi.

Hamasin edustaja Usama Hamdan huomautti, ettei sekasorrosta pidä syyttää palestiinalaisia. Myös hän vaati sekä sotilaita että taistelijoita vähentämään siviilien kärsimyksiä pakolaisleirillä.

Libanonin hallitus pitää Fatah al-Islamia Syyrian käsikassarana, jonka tehtävänä on lisätä jännitystä maan sisällä. Taustalla vaikuttavat Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn murhan tutkinnat. Epäiltyjen joukossa on niin syyrialaisia kuin syyrialaismielisiä libanonilaisiakin.

Syyrian ulkoministeriö kiisti, että sillä olisi mitään tekemistä Fatah al-Islamin kanssa. Viranomaiset vakuuttivat päinvastoin pyrkineensä pidättämään ryhmän johtajia.

Libanonin joukot ja islamilaistaistelijat sopivat tulitauosta

Libanonin joukot ja niitä vastaan taistelevat Fatah al-Islam -ryhmän taistelijat ovat sopineet tulitaosta, kertoi Islamilainen jihad -ryhmän libanonilainen edustaja.

Silminnäkijöiden mukaan taistelut Pohjois-Libanonissa ovat laantuneet, mutta alueelta kuultiin edelleen hajanaista tulitusta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat