EU-vaalit ei innosta Virossa

Viron europarlamenttivaaleissa on ehdokkaita yhdestätoista puolueesta ja lisäksi kuusi yksityisehdokasta. Vaaleissa ovat käytössä niin sanotut pitkät listat, eli ihmiset äänestävät puoluetta eivätkä henkilöitä kuten Suomen eurovaaleissa.

Vaali-innostus on Virossa ollut varsin laimeaa.

Eurovaalit sattuvat varsin huonoon ajankohtaan, sillä virolaisilla riittää muutakin mietittävää kuin se, kenet lähettäisi Brysseliin.

Viron työttömyys on kohonnut rajusti, palkkoja on alennettu niin, että keskimääräinen kuukausipalkka on laskenut ensimmäistä kertaa kuuteentoista vuoteen, asuntojen hinnat ovat romahtaneet, velkoja menee perintään ja kaiken lisäksi valtion menoja supistavat poliitikot ajoivat maan hallituskriisiin, jonka tuloksena täällä on nyt kahden oikeistopuolueen vähemmistöhallitus.

Puolueiden vaalikampanjoissa ei ole juuri käsitelty EU-asioita, vaan keskitytty sisäpoliittisiin ja puolueiden keskinäisiin nahinoihin, missä ovat erityisesti kunnostautuneet suurimmat puolueet, hallituksen Reformipuolue ja opposition Keskusta. Keskinäisen nokittelun taustalla näkyy selvästi syksyn kunnallisvaalien valmistelu.

Mustamaalaus kiinnostaa mediaa

Keskustan ja Reformipuolueen keskinäinen rähinä on sikäli mielenkiintoista, että niiden mahdolliset euroedustajat kuuluvat parlamentissa samaan ryhmään.

Viron media on taas tavoilleen uskollisena yrittänyt kaivaa esille kaikkea mahdollista, millä mustata Keskustan johtajaa, Tallinnan kaupunginjohtajaa Edgar Savisaarta.

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves on sanonut ehdolle asettumista äänestäjien pettämiseksi, ellei aio mennä europarlamenttiin. Paksunahkaiset poliitikot eivät ole varoituksesta välittäneet. Näitä poliitikkoja ovat muun muassa juuri Savisaar ja reformipuolueen ulkoministeri Urmas Paet.

Viron eurovaalien äänestysprosentti jäänee nytkin varsin matalaksi, 30 prosentin tietämiin. Viisi vuotta sitten se oli 27.

Virolaiset valitsevat europarlamenttiin kuusi edustajaa kuten edellisissäkin vaaleissa, jotka olivat Viron ensimmäiset europarlamenttivaalit vain puoli vuotta EU:hun liittymisen jälkeen.

Ehdokkaat äänenkalastelijoina

Niissä vaaleissa Viron pieniin puolueisiin lukeutuvat demarit nappasivat puolet paikoista lähinnä siksi, että nykyinen presidentti Ilves veti henkilökohtaisella äänimäärällään myös kaksi muuta puolueen ehdokasta parlamenttiin. Keskusta, Reformipuolue ja Isänmaa-puolue saivat kukin yhden paikan.

Tulos ei miellyttänyt Viron suuria puolueita Keskustaa ja Reformia, ja niinpä ne muuttivat vaalilakia niin, että nyt sunnuntain vaaleissa virolaiset eivät äänestä henkilöitä vaan puoluetta, joka esittää äänestäjille ehdokaslistan. Listoille puolueet ovat panneet useita ehdokkaita vain ääntenkalastajiksi ilman aikomustakaan lähteä Brysseliin.

Ehdokkaita on yhdestätoista puolueesta. Kuudesta yksityisehdokkaasta tunnetuin on nykyisen mepin Andres Tarandin poika Indrek, Viron sotilasmuseon johtaja ja TV-juontaja. Muutama vuosi sitten hän sai mainetta T-paidoista, joihin oli painettu nyky-Viron poliittiseen eliittiin kuuluvien entisten kommunistien nimiä ja lisäksi kehotus: kommarit uuniin.

Demarit eivät näissä vaaleissa saa varmastikaan kolmea paikkaa, vaikka heidän ykkösnimensä, juuri hallituksesta potkut saanut entinen valtiovarainministeri Ivari Padar onkin suosittu poliitikko ja sitä paitsi luvannut mennä parlamenttiin, jos hänet valitaan.

Viron nykyinen sisäpoliittinen sotku ja paha taloustilanne suosivat oppositiota - siksi Keskustalle voi ennustaa vaalimenestystä, ehkä kahta paikkaa kuudesta.

Lue myös:

    Uusimmat