EU-vaalien lähtölaukaus kajahtaa keskiviikkona

Pienellä määrällä ääniä voi olla nyt paljon merkitystä.

Europarlamenttivaalien loppurutistus lähestyy, kun ennakkoäänestyspaikat avaavat keskiviikkona ovensa.

Pessimistien mukaan puolueiden kampanjointi menee harakoille ja media vaahtoaa turhaan, sillä EU-vaalit eivät kansaa liikauta. Asia voidaan nähdä myös toisessa valossa.

EU voi olla nyt itsestään selvempi kuin ennen, mutta samalla se on myös näkyvämmin jokaisen arjessa kiinni, arvelee Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimiston päällikkö Pekka Nurminen. Hänen mielestään tiedotusvälineissä EU on ollut viime aikoina onnistuneesti tapetilla.

- Toiveikkaana voi olla, en lähde pessimismiä lietsomaan missään tapauksessa, Nurminen painottaa.

Nurmisen mukaan äänestäjien vaalivilkkaudella on näissä vaaleissa aiempaa suurempi merkitys. Tänä vuonna ilmassa on erityisen paljon poliittista jännitystä, sillä parlamenttiin valitaan Suomesta nyt yksi ehdokas vähemmän kuin aiemmin.

- Kilpailu viimeisestä paikasta on hirveän kova. Jos katsotaan vertailulukuja, niin aivan muutamalla tuhannella äänellä voi olla paljon merkitystä. Tässä pelataan pienillä murtoluvuilla.

Jännitystä lisää Nurmisen mukaan myös perussuomalaisten suosion kasvu.

-Uudet toimijat uhkaavat viedä perinteisiltä puolueilta toisenkin paikan, hän summaa.

Uurnilla on tilaa illalla

Ennakkoäänestyspaikoilla lähtölaukauksen lähestyminen ei aiheuta isompia järjestelyjä.

- Jonkun verran on palkattu lisätyövoimaa pääkaupunkiseudulla, mutta muutoin äänestys pyritään hoitamaan sisäisten henkilöjärjestelyjen avulla, sanoo postin kuluttaja- ja pk-myynnin johtaja Riitta Vuorenmaa.

Oikeusministeriön mukaan maanantai ja tiistai ovat yleensä ruuhkaisimmat ennakkoäänestyspäivät. Jonot voivat venyä pitkiksi etenkin lounasaikaan.

-Kannattaa hyödyntää ilta-aukioloajat, silloin voi olla vähän rauhallisempaa, Vuorenmaa neuvoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat