Mainos

EU-vaaleista uhkaa tulla kaikkien aikojen floppi

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat julkaisseet yhteisen vetoomuksen, jossa he kannustavat kansalaisia äänestämään EU-parlamenttivaaleissa. Lausunnon arvioidaan heijastelevan pelkoa siitä, että vaalien äänestysaktiivisuus jää historiallisen alhaiseksi.

Valtakaksikon mukaan vahva parlamentti on EU:lle tärkeä sen taistellessa talouskriisiä vastaan. Heidän mielestään parlamentin yksi merkittävä tehtävä on luoda talouselämään sääntöjä.

- Mitä tulee hedge-rahastoihin, veroparatiiseihin, johtajien palkkoihin ja finanssiyrityksiin, EU:n pitää olla näissä asioissa esimerkillinen, Sarkozy ja Merkel julistavat.

Vetoomus julkaistiin Ranskassa Journal du Dimanche -sanomalehdessä ja Saksassa Die Wel am Sonntag -lehdessä.

Ranskassa vain kolmasosa äänestämässä

Edellisissä EU-vaaleissa vuonna 2004 45 prosenttia äänioikeutetuista jätti äänestämättä. Nyt luku uhkaa pudota. Ranskassa tehdyn kyselyn mukaan vain kolmasosa aikoisi äänestää EU-vaaleissa. Muun muassa Britanniassa, Puolassa ja Romaniassa äänestysaktiivisuus uhkaa jäädä sitäkin alhaisemmiksi.

Alhaisen äänestysinnon taustalla saattaa olla kansalaisten tietämättömyys siitä, mitä parlamentti tekee. Monissa EU-maissa EU-vaalit testaavatkin valtaapitävien puolueiden suosiota.

Tilanne on ristiriitainen, sillä EU-parlamentin vaikutusvalta kasvaa, mikäli Lissabonin sopimus tulee voimaan. Sopimus on kuitenkin tällä hetkellä jäissä, sillä Irlanti torjui sen kansanäänestyksessä viime vuonna. Merkel ja Sarkozy antoivat lausunnossaan vahvan tuen Lissabonin sopimukselle. He totesivat, että kesäkuun EU-kokouksessa pitää etsiä ratkaisuja umpikujaan Irlannin kanssa.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.