EU-uutiset vaihtelivat maan mukaan

Suomessa kohistiin 141-tuesta, Ruotsissa viinan internettilauksista. Useissa maissa uutiset liittyvät kuitenkin enemmän kotimaan uutisiin kuin EU:n tapahtumiin.

Päättyvän vuoden suurimmat EU-uutiset vaihtelivat pitkälti sen mukaan, missä päin Eurooppaa niitä sattui seuraamaan.

Jos uutisia tarkkaili Suomessa, tärkeimmät EU-tapahtumat näyttivät liittyvän maatalouteen.

Loppuvuodesta kohuttiin etenkin Etelä-Suomen maataloustuista, joista jouduttiin vääntämään pitkään kättä komission kanssa.

Jo aiemmin syksyllä puhuttiin puolestaan sokeriuudistuksesta, joka uhkasi Suomen viimeistä sokeritehdasta. Edellinen uudistus sulki tehtaista jo toisen.

Kotimaan uutisissa korostui huoli siitä, miten EU voisi pakottaa yhden maan lopettamaan tuotannon kokonaan.

Harva huomasi kohun keskellä, ettei sokeripolitiikalle hurrattu kaikissa muissakaan EU-maissa.

Esimerkiksi Latviassa maan molemmat sokeritehtaat jouduttiin sulkemaan, ja perinteikäs juurikkaanviljely loppui kuin seinään.

Latvialaiset olivat huonoista maatalousuutisista yhtä pöyristyneitä kuin suomalaisetkin ja tuotannon lopetuksesta nousi iso kohu.

Alkoholi puhutti Ruotsissa

Itämeren toisella puolella Ruotsissa maatalous ei yltänyt otsikoihin asti. Vuoden EU-uutiseksi nousi sen sijaan alkoholi.

EY-tuomioistuin määräsi kesäkuussa, että ruotsalaisten on saatava tilata alkoholia internetistä Systembolagetin monopolista huolimatta.

Klas Rosengren haastoi Systembolagetin aseman, kun hänen tilaamansa viinilaatikko takavarikoitiin ja häntä syytettiin laittomasta maahantuonnista.

Ruotsalaisten ilo vapaasta nettiviinasta jäi kuitenkin lyhyeksi kun kävi ilmi, että myös netistä tilatuista juomista pitää maksaa Ruotsin korkeat verot.

Britanniassa ei ole hyviä EU-uutisia

Myös suurissa jäsenmaissa EU eli pitkälti omaa uutiselämäänsä.

Italiassa huomio keskittyi siihen, kuinka paljon Romanian EU-jäsenyys lisäsi maahan tulleiden siirtolaisten määrää ja samalla rikollisuutta. EU:n vapaa liikkuvuus joutui kovan kritiikin kohteeksi sen jälkeen kun romanialainen tappoi vanhan italialaisnaisen.

Britanniassa otsikot olivat perinteiseen tapaan hyvin EU-vastaisia. Suurin poru nousi uudesta Lissabonin sopimuksesta. Maan laajalevikkisin lehti The Sun johti sopimuksen arvostelua ja kansanäänestyksen vaatimista. Viesti oli selvä: pääministeri Gordon Brown myi sopimuksen myötä Britannian itsenäisyyden ja EU alkaa hallita saarivaltiota.

Muualla purnaus uudesta sopimuksesta jäi vähäisemmäksi.

Kotimaa kiinnosti EU:ta enemmän

Monissa maissa politiikan uutiset liittyivät kuitenkin enemmän kotimaan tapahtumiin kuin EU:hun.

Esimerkiksi Ranskassa huomio huomio keskittyi presidentinvaaleihin ja Nicolas Sarkozyn ensimmäisiin kuukausiin virassaan. Belgiassa seurattiin puolestaan maan historiallisen pitkää eloa ilman hallitusta. Maa oli ilman pysyvää johtoa vielä vuodenvaihteessakin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat