EU uhkaa Italiaa mozzarellan vientikiellolla

EU:n komissio on tyytymätön Italian toimiin estää myrkyllisen mozzarella-juuston pääsy unionimaiden markkinoille. EU on uhannut Italiaa vientikiellolla, jos maa ei ryhdy jämerämpiin toimiin.

Komissio oli erityisen huolissaan siitä, ettei Italia ole vetänyt takaisin juustoeriä, joissa on saattanut olla liiallisia määriä dioksiinia. Myös tuotannon valvonta on komission mukaan yhä puutteellista.

Joissakin juustoerissä on tavattu vaarallisen paljon dioksiinia. Italian ministerit ovat kilvan todistelleet, että dioksiinivaarassa on kyse yksittäistapauksista ja että tilanne on hallinnassa. Suurin osa alan italialaisista asiantuntijoista ei pidä kriisin aiheuttaneita puhveleiden dioksiiniarvoja vielä hälyttävinä.

Kuluttajat ovat kuitenkin reagoineet vaaraan voimakkaasti: Italiassa mozzarellan myynti on pudonnut muutamassa päivässä kolmannekseen. Japani ja Etelä-Korea ovat kieltäneet mozzarellan tuonnin kokonaan.

Italian suurin maanviljelijöiden järjestö Coldiretti ennustaa, että mozzarellan maailmanlaajuinen myynti laskee lähiviikkoina joka tapauksessa 60 prosenttia.

Sallittua korkeammat dioksiinipitoisuudet mitattiin viime viikolla Napolin lähistöllä Campanian alueen puhveleista. Viranomaiset ovat sulkeneet Campaniassa yli 80 puhvelitilaa.

Dioksiini saattaa aiheuttaa syöpää. Italiassa tuotettiin viime vuonna 33 000 tonnia mozzarellaa noin 250 000 puhvelin maidosta.

Campaniassa oli alkuvuodesta vakava jäteongelma. Jätteenkuljettajien lakon aikana paikalliset asukkaat alkoivat polttaa kaduilla kohoavia roskaröykkiöitä. Asiantuntijoiden mukaan korkeat dioksiinipitoisuudet voivat olla seurausta jätteidenpoltosta. Poliisi tutkii myös sabotaasin mahdollisuutta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat