Mainos

EU tyytyväinen EU-myönteisten voittoon Serbiassa

Kesken sotarikosoikeudenkäyntinsä kuollut Slobodan Milosevic näyttelee yhä tärkeää roolia Serbian päivänpolitiikassa. Hänen puolueensa pääsee todennäköisesti ratkaisemaan, millainen hallitus maahan muodostetaan.

Entisen presidentin sosialistipuolue voi serbianalyytikkojen mukaan antaa tukensa periaatteessa sekä kansallismieliselle että EU-myönteiselle liittoumalle.

EU-myönteinen presidentti Boris Tadic voitti ennusteiden mukaan selvästi eiliset vaalit, muttei saanut parlamenttiin ehdotonta enemmistöä.

Alustavien tulosten perusteella Tadicin liittouma olisi saamassa 103 edustajaansa 250-paikkaiseen parlamenttiin. Se joutuu siten etsimään liittolaisia hallitusta varten. Presidentti itsekin myönsi, ettei mitään ole vielä voitettu.

- Serbit vahvistivat kiistatta eurooppalaisen suuntansa. Tämä on hieno voitto, mutta työ ei ole ohi, hän sanoi.

Tomislav Nikolicin johtamat kansallismieliset radikaalit olivat saamassa parlamenttiin vain 77 paikkaa, mutta yhdessä nykyisen pääministerin Vojislav Kostunican ryhmän kanssa heillä olisi periaatteessa jo 107 edustajaa.

Aiemmin Kostunica yritti tehdä hallitusyhteistyötä Tadicin kanssa, mutta kehnolla menestyksellä. Kaksikko ei tule nykyisin juurikaan toimeen keskenään.

EU tyytyväinen

Tadicia tukenut Euroopan unioni oli tuoreeltaan odotetun tyytyväinen länsimielisten voittoon.

EU on arvioinut, että Tadicin voitto voisi helpottaa muun muassa Kosovon itsenäisyysjulistuksen jälkipuintia. Myös Kosovon albaanihallinto on suhtautunut Tadiciin myönteisemmin kuin kansallismielisiin.

EU:n puheenjohtajamaa Slovenia toivoi vaalien jälkeen antamassaan lausunnossa, että Serbia saisi nopeasti hallituksen, jolla on selvä Eurooppa-suuntautunut ohjelma. Slovenia toisti myös, että Serbialla on mahdollisuus päästä EU-jäsenmaaksi, kunhan ehdot täyttyvät.

Brysselissä diplomaatit laskeskelivat epävirallisesti vaalien alla, että EU:n kannalta helpoin vaihtoehto olisi, jos Tadic onnistuisi muodostamaan hallituksen sosialistien kanssa.

EU:n kannalta olisi tosin hieman ironista, että Kosovon sodan käynnistäneen Milosevicin perillispuolue auttaisi nyt osaltaan Serbiaa eteenpäin unionitiellä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.