Mainos

EU tyytyväinen Espanjan äänestystulokseen

Euroopan unionin ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan mukaan Espanjan tuloksella on merkittävä vaikutus tuleviin EU-kansanäänestyksiin. Alhainen äänestysprosentti kuitenkin huolettaa.

Espanjalaiset ovat hyväksyneet kansanäänestyksessä EU:n perustuslain. Perustuslaki sai 76,73 prosentin kannatuksen.

Äänestysprosentti jäi odotetusti alhaiseksi. Vain noin 42 prosenttia espanjalaisista kävi vaaliuurnilla.

Euroopan unionin ulkopoliittinen edustaja Javier Solana sanoi myöhään illalla uskovansa, että Espanjan tuloksella on merkittävä vaikutus tuleviin EU-kansanäänestyksiin.

Sosialistihallituksen pääministeri Jose Luis Rodriguez Zapatero patisteli viimeiseen asti kansalaisia uurnille:

- Tänään teemme päätöksen, jolla on valtava merkitys yhdistyneen Euroopan tulevaisuudelle. Hyvin tärkeän päätöksen Espanjalle, sen tulevaisuudelle ja sen hyvinvoinnille. Siksi kehotan kaikkia kansalaisia osallistumaan, Zapatero sanoi sen jälkeen, kun oli itse käynyt äänestämässä.

Myös Espanjan kuningas Juan Carlos ja kuningatar Sofia näyttivät alamaisilleen esimerkkiä käymällä äänestämässä heti vaalihuoneistojen avauduttua aamulla.

Äänestysvilkkaus liian matala

Euroopan komissio on ilmaissut tyytyväisyytensä Espanjan hyväksyttyä EU:n uuden perustuslain. Komissio myönsi kuitenkin olevansa huolestunut matalasta äänestysvilkkaudesta. Komission varapuheenjohtajan Margot Wallströmin mukaan äänestystulos on myönteinen merkki kaikille muille jäsenmaille, joissa on määrä järjestää kansanäänestys perustuslaista.

Äänestäjät tietämättömiä perustuslain sisällöstä

Syitä äänestysapatiaan oli ainakin kaksi: harva espanjalainen oli vaivautunut tutustumaan millään lailla perustuslain sisältöön ja osa niistäkin, jotka olivat tutustuneet, katsoi äänestämisen hyödyttömäksi, koska lopullisen päätöksen asiasta tekee kuitenkin Espanjan parlamentti.

CIS-tutkimuslaitoksen tekemän kyselyn mukaan peräti 90 prosenttia vastanneista ei tiennyt yhtään mitään perustuslain sisällöstä, vaikka hallitus on ahkerasti yrittänyt tehdä lakia tunnetuksi.

Kansanäänestyksen lopputuloksesta ei Espanjassa ollut ennen vaaliakaan epäselvyyttä. Kun perustuslakia kannattavat sekä hallituspuolue sosialistit että oppositiossa oleva keskustaoikeistolainen PP-puolue, jäi vastustajiksi ainoastaan pieniä alueellisia ja aatteellisia ryhmittymiä, joiden voiman ei riittänyt juuri kummoisenkaan kannatuksen keräämiseen.

Espanjan lisäksi kansanäänestys järjestetään yhdeksässä maassa. Seuraavaksi vaalit pidettäneen Portugalissa ja Ranskassa, mahdollisesti jo ennen kesää. Perustuslain on määrä astua voimaan 1. marraskuuta 2006.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Kymmenen uutiset 20.02.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.