Mainos

EU tuomitsi Pakistanin sotilasvallan

EU tuomitsi tänään Pakistanin sotilasvallankaappauksen ja sanoi olevansa syvästi huolissaan maan tilanteesta. EU-johtajat hyväksyivät huippukokouksessaan Tampereella yhteisen asiaa koskevan julkilauselman.

Lauselmassa unioni uhkasi jäädyttää kehitysapunsa, jos Pakistaniin ei palauteta demokratiaa pikaisesti. Unioni vaatii Pakistania selvittämään marraskuuhun mennessä, kuinka ja missä tahdissa se aikoo siirtyä takaisin siviilihallintoon. Jos näin ei tapahdu, unioni panee uudet kehitysyhteistyöhankkeet jäihin. Lauselmassa kehotettiin Pakistania jatkamaan poliittista vuoropuhelua naapurimaan Intian kanssa.

-EU:n mielestä Pakistan tarvitsee vakaan ja luotettavan hallituksen, jotta se voisi jatkaa taloudellista uudistusohjelmaansa, sanottiin lausunnossa. Ilman tuollaista ohjelmaa Pakistanille ei tulisi antaa luottoja kansainvälisistä rahoituslaitoksista.

-Koska uudistusohjelmaa ei ole, unioni suosittaa, ettei Kansainvälinen valuuttarahasto IMF myöntäisi Pakistanille uusia luottoja, sanottiin julkilausumassa. Ulkopuolisen rahoituksen jäädyttäminen on tuhoisaa Pakistanin jo entuudestaankin surkealla taloudelliselle tilanteelle.

Britannia ilmoitti jo eilen keskeyttävänsä kahdenvälisen noin 20 miljoonan punnan (runsaan 180 miljoonan markan) talousapunsa Pakistanille. Myös Yhdysvallat katkaisi apunsa Pakistanille eilen. Päätöstä voidaan kuitenkin pitää lähinnä symbolisena, sillä suurin osa amerikkalaisten avusta lopetettiin jo 1990 Pakistanin vastaisten pakotteiden seurauksena.

EU pahoitteli USA:n senaatin ydinkoekantaa

EU-johtajat arvostelivat tänään huippukokouksensa päätteeksi myös Yhdysvaltain senaattia. Unioni pahoitteli sitä, että senaatti nousi vastustamaan presidentti Bill Clintonia ja kieltäytyi ratifioimasta ydinkoekieltosopimusta.

Senaatin päätös antaa EU:n mukaan täysin väärän viestin mahdollisille ydinaseiden haltijoille. EU kehotti kaikkia niitä maita, jotka eivät ole vielä sopimusta allekirjoittaneet, tekemään sen mahdollisimman pian.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.