Mainos

EU tuomitsee Turkin poliisin toimet

EU on ilmoittanut olevansa järkyttynyt ja huolissaan Turkin poliisin "suhteettomasta" voimankäytöstä poliisin tukahduttaessa naisten mielenosoituksen eilen Istanbulissa.

Euroopan unioni tuomitsee Turkin poliisin toimet eilisessä mielenosoituksessa. EU:n mielestä poliisin voimankäyttö oli suhteetonta. Turkin toimet joutuivat kiusallisen valoon tuoreeltaan, sillä laajentumiskomissaari Olli Rehn on parhaillaan Turkissa selvittämässä maan mahdollisuuksia EU-jäsenyyteen.

- Olen saanut lukuisia soittoja ja tekstiviestejä Istanbulista ja Brysselistä, Helsingistä ja Tukholmasta, Pariisista ja Lontoosta. Niissä on oltu järkyttyneitä kuvista, joita on nähty Euroopan kaikilla tv-kanavilla, sanoo laajentumiskomissaari Rehn.

Tiedotusvälineissä on näytetty mielenosoituksesta kuvia, joissa poliisi hakkaa mieltään osoittaneita naisia ja nuoria. Mielenosoitus jäikin nyt päällimmäiseksi asiaksi EU-jäsenyysneuvotteluihin mielivässä Turkissa.

Turkin oppositio ja maan EU-jäsenyyden kannattajat ovat huolissaan siitä, että Turkin uudistukset ovat hidastuneet. Ainakin eiliset tapahtumat on luvattu selvittää.

- On hyvä merkki, että Turkin hallitus ei aio lakaista ongelmaa maton alle, vaan selvittää sen, Rehn toteaa.

EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehn luonnehti Turkin pääministerin Recep Tayyip Erdoganin kanssa käymiään keskusteluita asiallisiksi ja suoriksi. Rehnin mukaan Ankarassa käytiin läpi valmistautumista jäsenyysneuvottelujen aloittamiseen 3. lokakuuta ja Istanbulin tapahtumia viime sunnuntaina.

- Sanoimme tuomitsevamme väkivallan mielenosoituksissa ja olevamme huolissamme liiallisesta, suhteettomasta voimankäytöstä mielenosoitusten yhteydessä Turkin poliisin osalta, Rehn sanoo.

Rehnin mukaan myönteistä on se, että Turkin hallitus on tästä myös huolissaan.

Rehn kuvaili tapaamisiaan Turkin hallituksen ja opposition edustajien kanssa hyödyllisiksi. Turkin hallitus vakuutti selvittävänsä, miksi poliisi käytti mielenosoittajia vastaan niin kovia otteita. Rehn korosti Turkille erityisesti tarvetta jatkaa uudistuksia oikeusvaltion vahvistamiseksi ja EU-jäsenyyden edellytysten luomiseksi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 07.03.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.