Mainos

EU-tukia karsitaan aiempaa useammalta tilalta

Aiempaa usempi tila joutuu luopumaan väärin perustein saadusta EU-tuesta. Alustavien tietojen mukaan tuen leikkaukset kohdistuivat tänä vuonna seitsemään prosenttiin tiloista satelliitin avulla valvotuilla alueilla. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan vain yksittäiset viljelijät syyllistyivät suoranaiseen vilppiin tai katteettomaan tukien hakuun.

Peltoalatukien leikkauksiin johtaneet virheet johtuivat yleensä viljelijöiden tietämättömyydestä tai huolimattomuudesta. Tahalliset väärät tiedot tukihakemuksissa ovat ministeriön arvion mukaan vähentyneet. Aiempaa useampi tila menetti tukea, koska mittausmenetelmät on tarkentuneet ja ympäristötuen valvontaohjeet ovat entistä yksityiskohtaisemmat, ministeriössä arvellaan. Satelliittivalvontaa käytettiin viidellä alueella eri puolella Suomea, ja liki 3900 tilaa oli valvonnan kohteena. Tulokset voidaan maa- ja metsätalousministeriön mukaan yleistää koskemaan kaikkia suomalaistiloja.

Riskitilat erityisvalvonnassa

Tänäkin vuonna valvottiin erityisen tarkkaan niitä tiloja, joiden tukea on aikaisemmin leikattu. Noin neljänneksellä näistä tiloista karsittiin tukea. Leikkausten määrä riskitiloilla on aiempaa pienempi. Tarkkojen pinta-alatietojen saaminen tukihakemuksiin on ollut edelleen ongelmallista, sillä peltolohkojen ilma- ja satelliittikuvista määritetyt kasvulohkojen pinta-alat eivät ole vielä käytettävissä. Hakemuksissa ilmoitetut lohkokohtaiset pinta-alat perustuvat monessa tapauksessa vanhentuneeseen ja epätarkkaan pinta-alatietoon. Tukea on leikattu myös silloin, kun kylvösuunnitelmia koskeva

muutosilmoitus on jäänyt tekemättä ja valvonnassa on todettu hakemuksesta poikkeava kasvilaji. Muutosilmoitus on jätettävä, jos sääolosuhteet muuttavat aiemmin hakemuksessa ilmoitettuja kylvösuunnitelmia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.