Mainos

EU-tuki tehonnut Etelä-Euroopassa

EU:n antama aluetuki on lisännyt talouskasvua Irlannissa, Espanjassa, Portugalissa ja Kreikassa. Talouden kohentuminen ei kuitenkaan ole parantanut maiden työllisyystilannetta kerrotaan EU:n komissiosta.

Vuosien 1986 ja 1996 välisenä aikana bruttokansantuote henkilöä kohti kohosi unionin neljässä köyhimmässä maassa 65 prosentista 75 prosenttiin EU:n keskiarvosta.
Vuosien 1994-99 aikana neljä maata sai yhteensä yli 400 miljardia markkaa erilaista aluetukea EU:lta. Vuodesta 1994 vuoteen 1996 bruttokansantuote nousi kymmenen prosenttia Irlannissa, Kreikassa ja Portugalissa. Espanjassa nousu oli neljä prosenttia. Pääsyynä maiden talouden nousuun ei kuitenkaan pidetä EU:n suoraa taloudellista tukea, vaan maiden omaa valmistautumista EMU-jäsenyyteen.

Taloudellinen yhdentyminen ja tiukempi talouspolitiikka ovat johtaneet Irlannin, Espanjan ja Portugalin liittymiseen EMU:un. Kreikka odottaa edelleen maan hyväksymistä EMU-jäsenyyteen. Maiden taloutta on usein tiukennettu työttömyyden kustannuksella. EU:n taloudellisesta tuesta huolimatta työttömyys on noussut pahimmilla työttömyysalueilla 20 prosentista 24 prosenttiin vuosien 1987 ja 1997 välisenä aikana.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.