Mainos

EU tukee Venäjän WTO-jäsenyyttä

Euroopan unioni tukee Venäjän jäsenyyttä Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa. Venäjä ilmoitti puolestaan kiirehtivänsä Kioton ilmastosopimuksen ratifiointia.

EU ja Venäjä pääsivät tänään sopuun niistä ehdoista, joilla Venäjä voi liittyä Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi. EU on Venäjän tärkein kauppakumppani, joten sopu avannee tien jäsenyyteen ensi vuonna.

Venäjä ilmoitti puolestaan kiirehtivänsä Kioton ilmastosopimuksen ratifiointia. Presidentti Vladimir Putin korosti, että näin tehdään nimenomaan, koska EU tuli Venäjää vastaan WTO-kysymyksessä. Pöytäkirjan WTO-sovusta allekirjoittivat Moskovan huippukokouksen jälkeen EU:n kauppakomissaari Pascal Lamy ja Venäjän talousministeri German Gref. Neuvotteluja WTO-ehdoista käytiin vielä koko viime yö ja niitä jatkettiin myös tänä aamuna.

EU perääntyi vaatimuksestaan venäläisen kaasun kotimaan hinnan nostamisesta vientihintojen tasolle. Venäjä ilmoitti kuitenkin nostavansa hintaa vähitellen. Nyt venäläinen kaasu maksaa kotimaassaan vain viidenneksen vientihinnasta. Gref kertoi sopimukseen pääsyn jälkeen, että EU-maista Venäjälle tuotavien tavaroiden verotus alenee noin 1,5 prosenttiyksikköä. Maatalouden tuki jää ennalleen, joskin siitä pitää sopia vielä tarkemmin muiden WTO:n jäsenten kanssa. Kun kiistat WTO-jäsenyydestä EU:n kanssa on ratkaistu vuosikausia kestäneiden neuvottelujen jälkeen, Venäjällä arvellaan olevan hyvät mahdollisuudet päästä kauppajärjestön jäseneksi ensi vuonna. Venäjä sopi aikaisemmin useimmista erimielisyyksistä Yhdysvaltain kanssa ja nyt ainoana ongelmana jäsenyyden tiellä nähdään Kiina.

Yhteistyö uudelle tasolle

EU ja Venäjä nostivat yhteistyönsä uudelle tasolle sopimalla neljästä alueesta, joissa yhtenäisyyskehitys aloitetaan heti. Näitä alueita ovat talous, ulkoinen turvallisuus, vapaudet, sisäinen turvallisuus ja lainsäädäntö sekä tiede, koulutus ja kulttuuri. EU ja Venäjä ryhtyvät valmistelemaan näiden alueiden yhteistoiminnasta ns. tiekarttaa, joka saatetaan hyväksyä jo seuraavassa huippukokouksessa tämän vuoden syksyllä.

EU:n laajentumisen yhteydessä sen sisälle jääneen Kaliningradin alueen kehittämisestä keskusteltiin myös. EU lupasi lisätä investointeja alueen kehitykseen. Venäjän julkisuudessa puhuttiin ennen huippukokousta paljon Viron ja Latvian venäjänkielisen vähemmistön oikeuksista. Eurokomission johtaja Romano Prodi totesi, että EU:n uusissa maissa venäjänkielisen vähemmistön edut on huomioitu mutta hän myönsi, että joitakin ongelmia on edelleen.

Kioto kauppatavarana

Presidentti Putin oli neuvottelujen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa selvästi tyytyväinen. Venäjän onnistui päästä WTO-kysymyksessä sille hyvin sopivaan kompromissiin. Kysymys oli osittain kaupasta sillä Venäjä lupasi nyt, tosin virallisten asiakirjojen ulkopuolella, ratifioida Kioton ilmastosopimuksen. Julkisuudessa sopimusta on Venäjällä jo pitkään arvosteltu ja viimeksi muutama päivä sitten venäläiset tiedemiehet esittivät Putinille, ettei pöytäkirjan allekirjoittaminen ole Venäjän edun mukaista.

Kaikki tämä tuotti Venäjälle toivotun tuloksen. EU oli valmis perääntymään monta askelta aikaisemmista WTO-vaatimuksistaan.

Kuin votka ja kaviaari

Prodi sanoi viime vuonna Pietarin huippukokouksessa, että Venäjä on muutakin kuin votkaa ja kaviaaria ja Moskovassa hän jatkoi samaa teemaa. Nyt Prodin mielestä EU ja Venäjä ovat kuin votka ja kaviaari mutta hän ei täsmentänyt, kumpi on kumpaa.

Prodin ajatuksena oli kuitenkin se, että EU ja Venäjä lähentyvät ja niiden suhteista tulee entistä sopusointuisammat. Samasta teemasta jatkettiin ajatuksia vielä lisää. Sanottiin, että sopusointu edellyttää kuitenkin kummaltakin osapuolelta aitoutta: votkan pitää olla kylmää ja kaviaarin tuoretta.

(MTV3-STT-AFP)

(Seitsemän uutiset 21.05.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.