Mainos

EU tukee Britanniaa Venäjän kulttuurikeskuskiistassa

Venäjä on syyttänyt kahta British Council -keskusta verorikkomuksista ja vaatinut niiden sulkemista. Britannia puolestaan moittii Venäjää pelottelusta.

Euroopan unioni on antanut tukensa Britannialle kulttuurikeskuksista Venäjän kanssa syntyneessä kiistassa. Samalla maiden heikentyvät välit uhkaavat heijastua yhä enemmän myös EU:n ja Venäjän suhteisiin.

Britannia piti tänään British Council -keskukset suljettuna Jekaterinburgissa ja Pietarissa Venäjän turvallisuuspalvelun kuulusteltua keskusten venäläisiä työntekijöitä.

Brittiulkoministeri David Miliband kritisoi tilannetta kovin sanoin. Hänen mukaansa Venäjän uhkailu muistuttaa kylmän sodan aikaa eikä ole suuren maan arvolle sopivaa. Milibandin mukaan kulttuurikeskusten toiminnan häiritseminen herättää vakavia kysymyksiä siitä, kuinka Venäjä suhtautuu kansainväliseen oikeuteen ja kuinka se kohtelee omia kansalaisiaan.

Venäjä on syyttänyt keskuksia jo pidempään verorikkomuksista ja vaatinut niiden sulkemista. British Councilin Moskovan-toimisto on säästynyt toistaiseksi uhkauksilta.

EU:n puheenjohtajamaa Slovenia ilmoitti olevansa hyvin huolissaan keskusten toiminnan estämisestä.

Slovenia sanoi lausunnossaan pitävänsä työntekijöiden häiritsemistä EU:n ja Venäjän kulttuuriyhteistyön hengen vastaisena. Samalla unioni vaatii Venäjää sallimaan British Councilin toiminnan.

Lihakiistan tilalle uusi selkkaus

Britannian ja Venäjän paheneva kiistely mutkistaa osaltaan EU:n ja Venäjän välejä. Vielä viime vuoden lopulla näytti, että monista ongelmista kärsineet suhteet olisivat hieman paranemassa, kun Puola ja Venäjä ratkaisivat pitkän lihakiistansa.

Lihakiista on estänyt neuvottelut unionin ja Venäjän yhteistyösopimuksesta. EU on elätellyt toiveita siitä, että neuvottelut saataisiin kuluvan kevään aikana vihdoin vauhtiin.

Britannian ja Venäjän välit ovat heikentyneet dramaattisesti sen jälkeen, kun entinen vakooja Aleksander Litvinenko myrkytettiin Lontoossa 2006. Venäjä on kieltäytynyt luovuttamasta murhasta epäiltyä Andrei Lugovoita Britanniaan. Molemmat maat ovat karkottaneet kiistan myötä toistensa diplomaatteja.

EU:n ja Venäjän välejä ovat puolestaan painaneet lihakiistan ohella muun muassa vaikeudet energiasuhteissa sekä erimielisyydet Kosovosta ja Yhdysvaltain ohjuspuolustusjärjestelmästä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.