Mainos

EU tukee Arafatia, varoittaa Yhdysvaltoja

Euroopan unionin ulkoministerit ovat tänään antaneet täyden tukensa palestiinalaisten presidentille Jasser Arafatille.

Heidän mukaansa Arafat on edelleen ratkaisevan tärkeä Lähi-idän rauhanpyrkimyksille. EU-maiden hallitukset varoittivat Yhdysvaltoja lopettamasta Arafatin tukemista, koska tämä voisi johtaa uuteen verenvuodatukseen. -Me kaikki, Israel mukaanlukien, tarvitsemme palestiinalaishallintoa ja sen valitsemaa presidenttiä kumppaneina terrorismin kitkemisessä ja rauhan edistämisessä, sanoi EU:n puheenjohtajamaan Espanjan ulkoministeri Josep Pique.

EU:n ulkoministerit kehottivat kuitenkin Arafatia hajottamaan kaikki terroristiverkostot ja pidättämään sekä viemään oikeuteen terroritekoihin syylliset. Arafatin on myös annettava selvitys Israelin äskettäin paljastamasta laittomasta asekuljetuksesta.

EU:n lausunnossa myös vaadittiin Israelia lopettamaan EU:n rahoittamien kehityshankkeiden tuhoaminen Gazassa ja Länsirannalla. EU varaa itselleen oikeuden vaatia korvauksia Israelin aiheuttamista vahingoista, Pique sanoi. Israelin joukot ovat EU:n arvion mukaan tuhonneet tai vahingoittaneet 17,3 miljoonan euron arvosta unionin rahoittamia palestiinalaishankkeita.

Pique kertoi aikovansa lähettää Israelille vastalausekirjeen ja luettelon hankkeista. -Me olemme vakaasti sitä mieltä, ettei Israelin terrorismin vastainen taistelu mitenkään liity näiden hankkeiden tuhoamiseen, sanoi puolestaan EU:n ulkopoliittisen edustajan Javier Solana tiedottaja.

Lindh: Bushin Lähi-idän kanta typerä


Ruotsin ulkoministeri Anna Lindh oli aiemmin päivällä Ruotsin radiossa sanonut Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin Lähi-idän kantaa typeräksi. Hän sanoi olevansa erityisen huolissaan Bushin lausunnoista, joissa tämä yhdisti Arafatin terrorismiin. Tällainen Yhdysvaltain hallituksen analyysi on Ruotsin ulkoministerin mukaan "asiallisesti virheellinen, typerä ja hyvin vaarallinen".

Saksan ulkoministeri Joschka Fischer oli varovaisempi. Hän kehotti hallituksia omaksumaan "yhteisen kansainvälisen kannan" Lähi-itään. -Sotilaallinen toiminta ei johda mihinkään, Fischer sanoi lisäten, että israelilaisten ja palestiinalaisten on totuttava elämään naapureina.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.