Mainos

EU torjuu hormoninlihaa

EU panee kovan kovaa vastaan ja kieltäytyy sallimasta hormonilihan tuontia siitä huolimatta, että tuontikielto loukkaa Maailman kauppajärjestön WTO:n mukaan vapaan maailmankaupan sääntöjä.

WTO:n Genevessä oleva muutoksenhakuelin käsittelee tiistaina EU:n komission laatimaa valitusta, jonka mukaan hormonilihan syönti voi lisätä syöpään sairastumisen vaaraa.
EU-maiden mielestä WTO ei ole riittävän laajasti ottanut huomioon tieteellistä näyttöä, joka viittaa siihen, että nautakarjan käsitteleminen hormoneilla saattaa vaarantaa kansanterveyden. Kiistan vei WTO:hon Yhdysvallat, jolla oli myös Kanadan tuki. Amerikkalaiset sanovat menettävänsä miljoonia, koska hormonilihaa ei voi viedä Eurooppaan.

EU:n komissio on puolestaan huolissaan siitä, että lihan kulutus saattaa jälleen kääntyä laskuun, jos kauppoihin tulee hormonilihaa. Naudanlihan kulutus kun on juuri elpymässä hullun lehmän taudin aiheuttaman kohun jälkeen.
WTO:n on määrä päättää asiasta marraskuun kuluessa. Jos EU ei taivu noudattamaan päätöstä, Yhdysvallat saattaa ryhtyä vastatoimiin. Kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäki (sd.) ei usko, että suomalaiset keskusliikkeet olisivat edes kiinnostuneita hormonilihan tuonnista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.