Mainos

EU torjui entisen CIA-johtajan väitteet lahjuksista

EU:n komissio torjui tänään entisen amerikkalaisen CIA-johtajan James Woolseyn väitteet eurooppalaisten helposta lahjottavuudesta. Woolsey paljasti viime viikolla Wall Street Journal- lehdessä, että amerikkalaiset ovat vakoilleet eurooppalaisia, koska nämä puolestaan käyttävät runsaasti lahjuksia saadakseen asiakaskontakteja.

CIA voi vakoilla eurooppalaista viestiliikennettä

Komission edustaja Ricardo Levi sanoi tänään, että komissio tyrmää väitteen, jonka mukaan Yhdysvalloilla olisi oikeus vakoilla EU-maita, koska moraalin taso on täällä alhaisempi. Väitteet koskevat amerikkalaista Echelon-seurantajärjestelmää, jolla voidaan vakoilla sähköistä viestiliikennettä. Komission ja EU:n ministerineuvoston on määrä torstaina raportoida Echelonista EU:n parlamentille, joka kokoontuu Brysselissä.

Seurantajärjestelmä on herättänyt suurta huomiota sen jälkeen kun EU-parlamentille helmikuussa annettu raportti kertoi, että amerikkalaiset tiedusteluviranomaiset harjoittavat Echelonin välityksellä teollisuusvakoilua Euroopassa. Amerikkalaiset ovat kieltäneet välittäneensä salaista tietoa amerikkalais- tai brittiyrityksille. Sen sijaan Yhdysvallat on Woolseyn mukaan kertonut kolmansien maiden viranomaisille tapauksista, joissa eurooppalaiset yritykset ovat esimerkiksi puolustustarviketeollisuudessa yrittäneet lahjuksien avulla saada tilauksia.

Amerikkalaisia yrityksiä, jotka ovat olleet mukana tarjouskilpailussa, ei ole Woolseyn mukaan informoitu, vaikka tiedusteluviranomaiset olisivat olleet yhteydessä paikallisiin viranomaisiin. Syynä eurooppalaisten

runsaaseen lahjusten käyttöön on Woolseyn mielestä se, että yritykset, jotka ovat usein valtion omistamia, eivät muuten pärjäisi kilpailussa. EU-parlamentin vihreä valtuustoryhmä puolestaan ilmoitti tänään keränneensä riittävästi nimiä, jotta Echelonia tutkimaan asetetaan puolueeton komitea. Ryhmää johtaa suomalainen euroedustaja Heidi Hautala.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.