Mainos

EU tiukentaa säädöksiä: jätemaksu kaikille laivoille

Ympäristösäädökset EU-maiden satamissa ja laivoilla tiukentuvat. EU laatii parhaillaan uutta direktiiviä satamien ja laivojen ympäristöjätteiden hoitamiseksi. Direktiivi tullee voimaan ensi vuoden keväällä. Direktiivin mukaan kaikki laivojen jätteet pitää jättää siihen satamaan, mistä laiva on lähtenyt. Jätteiden asianmukaisesta hoitamisesta laivoilta peritään erityinen jätemaksu. Uuden direktiivin mukaan jätemaksu peritään kaikilta laivoilta, vaikka ne eivät jättäisikään jätteitään satamaan.

Direktiivi velvoittaa myös kaikkia EU-maita tekemään satamiinsa jätehoitosuunnitelman. Suomessa direktiivin säädökset ovat voimassa jo vuoden 2000 heinäkuussa, sillä vastaavista asioista on antanut säädöksen myös Itämeren suojelukomissio.

-Suomi on Euroopan edelläkävijöitä laivojen ja satamien ympäristönormien noudattajana, sanoo liikenneministeriön hallitussihteeri Minna Kivimäki, joka puhui Helsingin Sataman järjestämässä ympäristöaamupäivässä Helsingissä tänään. Direktiivien noudattamista Suomen satamissa valvoo ympäristöhallinto ja laivoissa merenkulkuviranomaiset.

Laivojen wc-jätteet voi päästää Itämereen


Kivimäen mukaan pahimpia ongelmia Euroopan merillä ovat laivojen öljyjätteistä lähtevät päästöt. Parantamisen varaa on myös viemärijätteiden päästöjen vähentämisessä.

-Tällä hetkellä wc-jätteiden laskeminen mereen on Itämerellä sallittua. Suomen aluevesillä se on kuitenkin kielletty. Suomeen saapuvien ja maasta lähtevien matkustajalaivojen viemäripäästöjä ei mereen lasketa edes maamme aluevesien ulkopuolella, sanoo Kivimäki. Helsingin aluevesillä laivaliikenteen haitallisena päästönä pidetään ilmapäästöjä, jotka lähtevät laivojen itse tuottamasta sähköstä. Helsingin satamat ovat hajallaan. Rannan läheisyydessä sijaitsevan asutuksen saastumisriskiä on vähennetty niin, että vaarallisia myrkkyjä kuljettavat laivat menevät satamiin, jotka eivät ole lähellä asuinalueita.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.