EU-tietoa puuttuu viranomaisiltakin

Useat kansalaisten kohtaamat ongelmat osoittavat, että EU:n sisämarkkinoiden ja lainsäädännön hienoudet ovat usein viranomaisillekin outoja.

EU-komission Helsingin-edustuston päällikkö Jukka Oas kertoi komission kuulleen useista tällaisista tapauksista ympäri Eurooppaa.
Milloin saksalaisopiskelijalta on vaadittu vähimmäistalletusta Espanjassa, milloin ranskalaiselta työnhakijalta on evätty työttömyyskorvaus, kun hän on halunnut lähteä työnhakuun Saksaan.
-Edustusto on muutaman kerran joutunut lähettämään todistuksia paikallisille viranomaisille siitä, että Suomi on EU:n jäsenmaa, Oas kertoi.
Yksi piti lähettää Brysseliin, jossa kunnan toimistossa ei vähemmällä uskottu suomalaista muuttajaa EU-kansalaiseksi. Kyseessä oli kaiken kukkuraksi EU-instituutioiden kotikunta, Etterbeek.

Outo ajokorttidirektiivi

Hankaluuksia ovat kohdanneet myös suomalaiset automatkailijat. Etelä-Italiassa ja Britanniassa on rapsahtanut liikennepoliisilta sakkoja, kun kansainvälinen ajokortti on puuttunut.
Sellaista ei enää vaadita EU-maissa toisen EU-maan kansalaisilta, mutta tieto kaikkia maita sitovasta ajokorttidirektiivistä ei vielä näytä saavuttaneen jokaista liikennepoliisia.
Komission edustustoon kirjoitti myös saksalainen turisti, joka olisi halunnut ostaa Suomessa verovapaan auton, viedä sen Saksaan ja maksaa siitä siellä asianmukaiset verot. Vain yksi autokauppias olisi suostunut myymään.

Oas painotti, ettei kauppiailla ole oikeutta kieltäytyä myymästä toisen EU-maan kansalaiselle.
Vastaavia ongelmia on kuitenkin ympäri Eurooppaa - autojen verovapaat hinnat vaihtelevat tuntuvasti maasta toiseen, eivätkä valmistajat halua asiakkaiden kiertävän EU-maita parhaan tarjouksen perässä.
Kuluttajansuojaa ollaan EU-tasolla vahvistamassa, mutta käytännössä oikeuden hakeminen on edelleen hankalaa.
Esimerkiksi Kreikasta ostettu viallinen videokamera saattaa olla kansainvälisen takuun piirissä, mutta ennen kuin sen pilaamista nauhoista saa korvausta myyjältä, on edessä melkoinen paperisota.

Suomessa voi pyytää apua kunnallisilta kuluttajaviranomaisilta, mutta joka maassa sovelletaan omaa lainsäädäntöä, joka ei välttämättä ole yhtä suojaava kuin suomalainen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat