Mainos

EU teki pankkiratsioita tiistaina - euribor-korkoja ehkä peukaloitu

Euroopan komissio kävi tiistaina takavarikoimassa dokumentteja useista suurista pankeista ympäri Eurooppaa, kertoo Wall Street Journal.

Takavarikoinnit liittyvät suureen maailmanlaajuiseen tutkintaan siitä, kuinka pankit määrittelevät tärkeimmät ohjauskorkonsa.

Euroopan viranomaiset tutkivat erityisesti euribor-korkojen määrittymistä ja sitä, ovatko pankit peukaloineet korkoa.

Suomalaisten asuntolainat on tyypillisesti sidottu johonkin euriboriin. Euroopassa euribor määrittelee tuhansien miljardien eurojen arvoisten lainojen korot.

Euribor-korkojen määrittämiseen osallistuu yli 40 pankkia. Tiistaina viranomaiset tekivät yllätysvierailun ainakin yhdessä suuressa ranskalaisessa ja yhdessä suuressa saksalaisessa pankissa. Myös Lontoon Cityssä tehtiin ratsioita.

Euroopan komission edustaja ei suostunut kommentoimaan ratsioita tarkemmin. Erään lontoolaisen pankin johtaja kertoi kuitenkin, että "kyseessä oli pikemminkin vierailu kuin ratsia".

Euroopan komission viranomaisilla on oikeus tehdä yllätyskäyntejä ja takavarikoida asiakirjoja rahoituslaitoksista ja muista firmoista, jos niitä epäillään kilpailulakien rikkomisesta.

Euribor EBF -ryhmän johtaja Cedric Quemener sanoi, että hän ei ole tutkimuksista huolissaan. Euriborin määrittelyyn osallistuu niin monta pankkia, että manipulointi olisi todella hankalaa. Euribor EBF hallinnoi euribor-korkoja.

Sen sijaan niin sanotun libor-koron määrittelyyn osallistuu vain 15 pankkia, jolloin peukalointi muuttuu jo helpommaksi. Sen osalta samanlaiset tutkimukset Yhdysvaltojen, EU:n ja Japanin viranomaisten toimesta ovat jatkuneet jo yli vuoden.

Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä Taloussanomat.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.