EU tehostamassa ihmissalakuljetusten uhrien suojelua

EU tehostaa uhrien auttamista kamppailussaan ihmissalakuljetusta vastaan. Käytännön politiikkaa hiotaan Brysselissä tällä viikolla pidettävässä laajassa konferenssissa.

EU-maista vain Belgialla, Italialla ja Espanjalla on tällä hetkellä erillisiä säännöksiä salakuljetuksen uhrien auttamisesta ja suojelusta.

Ihmissalakuljettajat tuovat unionin alueelle vuosittain 500 000-700 000 ihmistä. Useat heistä joutuvat prostituoiduiksi.

EU:n työllisyys- ja sosiaalikomissaarin Anna Diamantopouloun on määrä esittää konferenssissa vetoomus "orjuuden" lopettamiseksi. EU:lla on tässä keskeinen rooli, koska Länsi-Eurooppa on maailman orjakaupan keskus, toteaa Diamantopoulou.

Lainsäädäntöä ihmiskaupan estämiseksi ja valvonnan tehostamiseksi on tehty eri tasoilla muutaman vuoden ajan Tampereen vuoden 1999 huippukokouksesta asti. EU:n kanta on, että salakuljetus on uhrien osalta pidettävä erillään laittomasta siirtolaisuudesta ja järjestäytyneestä rikollisuudesta. Kyse on ihmisoikeuksista ja erityisesti naisiin ja lapsiin kohdistuvasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Ihmiskaupan laajuutta ei tiedetä, koska kunnolliset yhtenäiset tilastot puuttuvat. Tarkkoja lukuja ei ole myöskään salakuljetuksesta tuomituista tai niistä, jota ovat toimineet salakuljetuksen uhreiksi joutuneiden parittajina seksimarkkinoilla.

EU-komission edustaja on tällä hetkellä kuitenkin mukana Europolin työryhmässä, jossa tiedonsaannin ja yhtenäisten tilastojen aikaansaamista mietitään.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat