Mainos

EU tehostaa lintutaudin torjuntaa

Lintuinfluenssa on levinnyt villijoutseniin myös Sloveniassa. Italian eteläosissa on ryhdytty tiukkoihin turvatoimiin ihmiselle vaarallisen irustyypin leviämisen estämiseksi.

Vaarallisen lintuinfluenssan leviäminen viikonvaihteessa EU:n alueelle on saanut viranomaiset liikkeelle. Huolta on lisännyt entisestään tänään tullut tieto, jonka mukaan tautia oli tavattu myös Sloveniassa.

Slovenian viranomaiset ilmoittivat EU:n komissiolle, että Itävallan rajalta tavatun joutsen oli saanut H5-virustartunnan. Virustyypin varmistamiseksi linnusta lähetettiin näyte EU:n laboratorioon Weybridgeen Britanniaan.

Italiassa terveysviranomaiset kokoontuivat kriisikokoukseen terveysministeri Francesco Storacen johdolla. Paikalla oli edustajia Pugliasta, Calabriasta ja Sisiliasta, missä H5N1-viruksen tartuttamia joutsenia on tavattu.

Storace rauhoitteli mieliä toteamalla, ettei tauti ole tähän mennessä vielä koskaan tarttunut ihmiseen villeistä linnuista. Tautia oli hänen mukaansa tavattu kaikkiaan 21 joutsenesta, joista viidellä oli erityisen ärhäkkä taudin muoto.

Puglian alueen edustaja Alberto Tedesco sanoi kokouksen osanottajille, että Pugliassa tiukat valvontamenettelyt ovat jo käytössä. Sisiliassa sairaalat ovat valmiudessa testaamaan ihmisiä, joilla on tautiin viittaavia oireita, kertoi paikallinen edustaja.

Ei vaaraa tarhalinnuille

Kreikassa siipikarjantuottajat kiirehtivät vakuuttamaan, etteivät Thessalonikin alueelta löydetyt tautiin menehtyneet joutsenet aiheuta vaaraa tarhattaville linnuille.

Viranomaiset ja lintutieteilijät pelkäävät kuitenkin, että tautiin on mahdollisesti sairastunut paljon luultua enemmän villilintuja. Taudista ei viranomaisten mukaan ole kuitenkaan suurta vaaraa ihmisille, jotka eivät ole läheisessä tekemisissä luonnossa vapaasti elävien lintujen kanssa.

Jannis Tsougrakis Thessalonikin lintuyhdistyksestä huomautti, ettei jokaista kuollutta villilintua ole syytä pelästyä.

- Joka vuosi me näemme kuolleita joutsenia, jotka ovat menehtyneet joko kylmään tai nälkään, hän sanoi.

Hän lisäsi, että kylmän talven vuoksi Kreikkaan on tullut suuret määrät joutsenia. Pohjoisen kosteikkoalueella Turkin vastaisen rajan tuntumassa oli hänen mukaansa viime kuun puolivälissä vajaat tuhat joutsenta, kun niiden määrä nyt on noin 11 000.

Muuttolintuja varotaan

Myös Pohjoismaissa varaudutaan lintujen kevätmuuttoon. Ruotsissa pohditaan, pitäisikö kaikki kanat ja muut tarhalinnut määrätä sisätiloihin koko kevätmuuton ajaksi. Näin tehtiin jo viime syksynä lokakuusta joulukuuhun.

Tanskassa elintarvikevirasto puolestaan sanoi, että mikäli muuttolinnut toisivat mukanaan lintuinfluenssaa, tauti todettaisiin hyvinkin nopeasti.

- Jos muuttolintuja yhtäkkiä kuolisi, ne tutkittaisiin heti paikalla, vakuutti viraston edustaja Stig Mellergaard.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.