EU tarkkailee Irlannin sianlihaskandaalia

Irlanti on ilmoittanut selvittäneensä sikäläisestä sianlihasta löydetyn dioksiinin alkuperän. Viranomaisten mukaan dioksiini on peräisin rehusta, jota on kuitenkin valmistettu vain yhdellä tilalla. Tila on eristetty.

Irlannin hallitus määräsi eilen kaiken kotimaisen sianlihan vedettäväksi pois markkinoilta dioksiinin takia. Sianlihasta ja -rehusta otetuista näytteistä oli löytynyt dioksiinia jopa satakertaisesti enemmän kuin EU-määräykset sallivat.

Myös Saksassa on määrätty irlantilainen sianliha vedettäväksi markkinoilta.

Irlannin mukaan saastunutta rehua oli toimitettu kymmenelle sikatilalle ja joillekin karjatiloille. Sikatilat tuottavat noin kymmenen prosenttia Irlannin sianlihasta. Lisäksi rehua olisi mediatietojen mukaan viety joillekin Pohjois-Irlannissa sijaitseville tuottajille.

EU-komissio ilmoitti seuraavansa tarkoin tilannetta, ja viranomaiset selvittävät, mihin unionimaihin myrkkylihaa on mahdollisesti viety. Elintarviketurvallisuuden asiantuntijoiden on määrä puida asiaa alkuviikolla. Irlanti vie vuosittain sianlihaa ulkomaille noin 350 miljoonalla eurolla, ja puolet viennistä suuntautuu Britanniaan.

Dioksiini on vaarallinen ympäristömyrkky, joka korkeina pitoisuuksina voi aiheuttaa syöpää.

Lue myös:

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat