Mainos

EU tarjoutui välittäjäksi Perejilin kiistassa

Espanjan ja Marokon välit ovat kiristyneet Espanjan armeijan joukkojen ajettua tänä aamuna marokkolaissotilaat pois kiistellyltä Perejilin saarelta.

Marokon ulkoministeriö vaati Espanjaa välittömästi ja ehdoitta vetäytymään saarelta. Maa esitti myös vastalauseen YK:lle ja Arabiliitolle Espanjan "hyökkäyksen" johdosta.

Maan hallituksessa olevan MNP-puolueen johtaja Majubi Aherdan nimitti tapahtumaa virheeksi ja sodanjulistukseksi.

-Espanja on unohtanut, että Marokko on itsenäinen valtio, Aherdan sanoi.

-Olen hämmästynyt. Olemme palanneet tykkivenediplomatiaan, sanoi puolestaan maatalousministeri Abderrahmane Youssoufi.

Espanjan mukaan se toimi itsepuolustustarkoituksessa ja haluaa palauttaa status quon alueelle. Ulkoministeri Ana Palacion mukaan maa vetää joukkonsa pois niin pian kuin mahdollista.

-Emme halua pitää saarella joukkoja pysyvästi, mutta haluamme palauttaa Marokon miehitystä edeltäneen tilanteen alueelle, Palacio sanoi. Hän ilmoitti myöhemmin aikovansa tavata lähipäivinä Arabiliiton pääsihteerin Amr Mussan neuvotellakseen kriisistä.

Espanjan hallituksen aiemmassa lausunnossa toivottiin yhteistyön jatkumista Marokon kanssa. Hallitus myös sanoi olevansa valmis neuvotteluihin.

Myös EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi vaati Espanjaa ja Marokkoa neuvottelemaan Perejilin kiistasta ja palauttamaan alueelle Marokon miehitystä edeltäneen tilanteen.

-Suhteet Marokkoon ovat EU:lle hyvin tärkeät, ja olemme valmiit auttamaan kiistan diplomaattisessa ratkaisemisessa, Prodi sanoi. Hän ei kommentoinut Espanjan aamuista sotilasiskua. Myös Ranska ja Portugali vetosivat kiistakumppaneihin ja toivoivat asian selvittämistä rauhanomaisesti.

Eliittijoukot saarelle keskiviikkoaamuna

Espanjan armeijan erikoisjoukot iskivät Perejilille tänä aamuna noin seitsemältä Suomen aikaa, ja ajoivat pois saarta viiden päivän ajan miehittäneet marokkolaissotilaat. Kukaan ei tiettävästi haavoittunut Espanjan iskussa.

Kuusi marokkolaista pidätettiin, mutta heidät luovutettiin myöhemmin kotimaahansa.

Espanja sanoi olleensa pakotettu ryhtymään voimatoimiin marokkolaisten häätämiseksi Perejililtä ja kertoi ilmoittaneensa sotilasoperaatioista etukäteen liittolaisilleen.

Espanja ilmoitti jo aiemmin tänään kutsuneensa suurlähettiläänsä pois Marokosta saarta koskevan kiistan vuoksi. Maan ulkoministeriön mukaan suurlähettiläs Fernando Arias Salgadoa pyydettiin palaamaan Espanjaan, koska diplomaattiset yritykset saada Marokko vetäytymään pieneltä saarelta olivat epäonnistuneet eikä kiistakysymyksiin ollut löytynyt tyydyttäviä vastauksia.

Espanja myös kohotti turvatoimia Melillan ja Ceutan erillisalueilla Marokon rannikolla.

Riita Espanjan ja Marokon välillä sai alkunsa viime viikolla Marokon lähetettyä sotilaitaan asumattomalle Perejilin saarelle, joka sijaitsee parinsadan metrin päässä Marokon rannikosta, mutta kuuluu Espanjalle.

Marokon mukaan operaatiolla pyrittiin hillitsemään laitonta maahanmuuttoa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 17.07.2002)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja