Mainos

EU talouspaketti ei koskene Suomea

Euroopan unionin kaavailema talouden elvytyspaketti ei juuri koskene Suomea, koska Suomi ehti elvyttää talouttaan jo ennen muita maita. Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen mukaan Suomi on jo tehnyt oman osuutensa muun muassa veronalennuksilla.

EU-komission odotetaan ensi keskiviikkona esittävän, että jäsenmaat käyttäisivät talouden virkistämiseen noin prosentin bruttokansantuotteestaan eli yhteensä noin 130 miljardia euroa.

- Suomi on sen jo tehnyt, Katainen sanoi tänään. Hän painotti, että hallituksella on valmius jatkaa elvyttämistä tarvittaessa lisäbudjetilla.

EU:n elvytyspaketin sisällöstä on kiertänyt viime päivinä huhuja eri maissa. Todennäköisesti kyse on pitkälti jäsenmaiden kansallisten toimien koordinoinnista, koska EU:n oma budjetti on suhteellisen pieni ja tiukasti rajattu.

Siten jokainen maa päättää pitkälti itse omista rahoistaan ja elvytyksestään.

Suomi ei halua alv-alennuksia

Katainen pitää kuitenkin mahdollisena, että paketissa olisi EU:n aluetukien maksuja jäsenmaille etukäteen. Tämä toisi puhtia talouteen etenkin Itä-Euroopassa.

Lisäksi Euroopan Investointipankki voi saada yhä lisää valtuuksia lainojen myöntämiseen. Katainen muistutti, että pankin lainavaltuuksia on jo lisätty. Hänen mielestään suomalaispankkienkin kannattaisi käyttää lainamahdollisuuksia nyt hyväkseen.

Sen sijaan Katainen ei usko, että komissio valmistelisi arvonlisäveron väliaikaista alennusta yhdellä prosenttiyksilöllä. Europarlamentaarikko Piia-Noora Kauppi (kok.) nosti veron alennuksen esiin Ylen radiouutisten haastattelussa.

- Suomi ei missään tapauksessa käyttäisi tätä. Yhden prosenttiyksikön lasku olisi hukkaan heitettyä rahaa, Katainen arvioi ja painotti, että tuloveronalennukset ovat tehokkaampi elvytyskeino.

Hän muistutti myös, että veropäätöksiin tarvittaisiin jäsenmaiden yksimielisyys. Esimerkiksi Saksa on johdonmukaisesti vastustanut EU:ssa alv-alennuksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.