Mainos

EU syyttää suomalaisia pankkeja kartellista

EU:n komissio ilmoitti lähettävänsä varoitukset 120 pankille tai pankkiyhdistykselle EU-valuuttoja koskevasta vaihtokartellista. EU:n syyttämät pankit toimivat Belgiassa, Irlannissa, Portugalissa sekä Suomessa.

Pankki

Komissio ei kertonut tarkemmin, mistä pankeista tai pankkiyhdistyksistä on kyse. Pankkeja syytetään siis EU-valuuttojen vaihtoon liittyvästä hintakartellista, eli pankit perivät asiakkailta yhdessä kartellin muiden jäsenten kanssa sopimansa maksun valuutan vaihdosta. Kaksi viikkoa sitten EU:n kilpailukomissaari Mario Monti kertoi komission antavan varoituksia myös muiden maiden pankeille myöhemmin tänä vuonna. -Nämä varoitukset sisältävät todistusaineistoa siitä, että näillä pankeilla sekä pankkiyhdistyksillä on sovitut maksut euroalueen maiden setelien ja kolikoiden vaihtamisesta, Monti kertoi EU:n parlamentille.

Komissio antoi varoituksen saaneille pankeille aikaa vastata syytöksiin. Puolustuskierroksen jälkeen komissio päättää, vaatiiko se syytetyiltä sakkoja. Komissio aloitti kartelli-tutkimuksensa viime vuoden helmikuussa, hieman yhteisvaluutan käyttöönoton jälkeen. Komissiolla on valtuudet sakottaa yhtiöitä kilpailua rajoittavista toimista. Sakko voi olla suuruudeltaan 10 prosenttia yhtiön vuosittaisen myynnin arvosta, mutta niin kovaa rangaistusta ei ole jouduttu vielä käyttämään.

(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.