EU-suurlähettiläät takaisin Iraniin

Euroopan unioni normalisoi suhteensa Iraniin. EU-maiden ulkoministerit päättivät Luxemburgissa, että suurlähettiläät lähetetään takaisin Teheraniin. Samalla EU toisti olevansa päättäväisesti terrorismia vastaan.

Suurlähettiläät kutsuttiin Iranista kotiin pari viikkoa sitten sen jälkeen kun saksalainen tuomioistuin oli todennut, että Iranin valtiojohto oli osallisena neljän Iranin kurdin murhiin Berliinissä 1992.

EU:n ministerineuvosto päätti kokouksessaan, ettei se vielä jatka nk. kriittistä vuoropuhelua Iranin kanssa. Kaikki viralliset ministerivierailut Iranista ja Iraniin pannaan jäihin, eikä Iranin tiedustelupalveluun suhteissa oleville kansalaisille myönnetä viisumia EU-maihin. Myös aseiden vienti Iraniin lopetetaan.

Rinta rinnan Saksan kanssa

Ministerineuvoston puheenjohtaja Hollannin ulkoministeri Hans van Mierlo sanoi ministereiden muotoilleen jyrkän kannanoton, joka osoittaa koko EU:n seisovan rinta rinnan Saksan kanssa. Hän torjui Yhdysvaltain arvostelun, ettei Eurooppa ole ottanut riittävän selvästi etäisyyttä Iranin hallitukseen. Yhdysvallat on mm. vaatinut talouspakotteita Irania vastaan.
-Se, ettei menetellä täsmälleen Yhdysvaltain tahdon mukaisesti, ei vielä merkitse Iranin toiminnan hyväksymistä, van Mierlo sanoi.

Ministerineuvoston kokouksen aikana parisataa iranilaista osoitti kokouspaikan ulkopuolella mieltään Iranin hallitusta vastaan. Mielenosoittajat olivat pettyneitä siihen, että suurlähettiläät lähetetään takaisin, mutta samalla tyytyväisiä Iranin leimaamisesta valtioterrorismin harjoittajaksi.

Halonen tyytyväinen

Ulkoministeri Tarja Halonen oli tyytyväinen kokouksen päätökseen, joka hänen mielestään osoitti päättäväisyyttä taistelussa valtion tukemaa terrorismia vastaan. Päätös ei myöskään turhaan pahenna tilannetta tai huononna suhteita Iraniin.

Suomi esitti jäsenmaiden enemmistön kanssa maltillista linjaa, jonka mukaan kriittinen vuoropuhelu Iranin kanssa keskeytetään vain "nyt vallitsevien olojen ajaksi". Halonen tulkitsi asian niin, että Iranin johdon on muutettava terrorismia koskevaa politiikkaansa. EU-maat eivät kuitenkaan vaadi hallituksen vaihtoa, jotta vuoropuhelua voitaisiin jatkaa.

Ruotsin aloitteesta ministerit kehottivat myös EU:n jäsenyyttä hakeneita maita lopettamaan aseiden viennin Iraniin. Ruotsin ulkoministerin Lena Hjelm-Wallénin mukaan ainakin Puola vie aseita Iraniin.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat