EU suunnittelee savustettujen ruokien kieltämistä

Savustetut ja grillatut elintarvikkeet joutuvat mahdollisesti kiellettyjen listalle EU:ssa, sillä komissio aikoo ehdottaa tiukkoja raja-arvoja aromaattisille hiilivedyille eli PAH-yhdisteille elintarvikkeissa, kertoi ruotsalainen Svenska Dagbladet -lehti verkkonumerossaan lauantaina.

PAH-yhdisteet ovat terveydelle haitallisia ja niiden on todettu lisäävän syöpäriskiä. Lehden mukaan EU aikoo teettää laajan tutkimuksen siitä, kuinka yleisiä PAH-yhdisteet ovat eurooppalaisissa elintarvikkeissa. Aiemmin on luultu, että ihminen saa PAH-yhdisteitä ennen kaikkea hiilen, öljyn ja puun palamiskaasuista. Nyt EU:n lääketieteellinen komitea on tullut kuitenkin siihen tulokseen, että elintarvikkeet ovat suurin konna - niissä on yli kymmenen kertaa suurempia PAH-pitoisuuksia kuin mitä ihminen saa ilmasta.

Useiden tutkimusten mukaan tietyt savustetut tai grillatut elintarvikkeet, kuten liha ja kala, sisältävät korkeita PAH-pitoisuuksia.- On käynyt selväksi, että elintarvikkeet ovat merkittävä PAH-yhdisteiden lähde. EU:n komissio on ryhtynyt ajamaan raja-arvoja nyt, kun EU:n lääketieteellinen komitea on tullut samaan tulokseen, sanoi Tanskan elintarvikeviraston PAH-asiantuntija Bente Fabech Svenska Dagbladetille.

Fabechin mukaan on epävarmaa selviävätkö savustetut ruuat raja-arvoista, jos niitä joskus asetetaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja