EU: Suomi selviää talouskriisistä muita paremmin

EU-komissio arvioi Suomen selviävän talouskriisistä paremmin kuin unionimaat keskimäärin.

Komission julkistaman ennusteen mukaan Suomen talous supistuu tänä vuonna 1,2 prosenttia, kun koko EU:n talous kutistuu 1,8 prosenttia. Vielä viime vuonna Suomen talous kasvoi noin 1,5 prosenttia.

Ensi vuodeksi komissio povaa Suomelle jo 1,2 prosentin talouskasvua, kun koko unionin talouden arvioidaan kasvavan vain 0,5 prosenttia.

EU-komission mukaan Suomen talouden perusteet ovat kunnossa, mutta kokonaiskuvaa synkentävät muun muassa vientiteollisuuden ja rakennusalan huonot näkymät.

Komission näkemys talouden tulevaisuudesta on synkentynyt tuntuvasti viime kuukausina, sillä vielä marraskuussa se arvioi EU:n talouden kasvavan tänä vuonna 0,2 prosenttia.

- Riskit, jotka havaittiin jo marraskuussa, ovat toteutuneet. Ne vaikuttavat myös reaalitalouteen, eivät vain rahoitusmarkkinoihin, sanoi talouskomissaari Joaquin Almunia tiedotustilaisuudessaan Brysselissä.

Komission piti antaa talousennusteensa vasta helmikuussa, mutta talouskriisin vuoksi julkistamista aikaistettiin.

Amerikkalaiset pääsevät vähemmällä

Komission mukaan maailmanlaajuinen talouskriisi ruopaisee EU:ta pahemmin kuin Yhdysvaltoja, jonka kansantalouden arvioidaan supistuvan tänä vuonna 1,6 prosenttia. Ensi vuonna Yhdysvaltain talous ponkaisee komission mukaan jo puolentoista prosentin kasvuun.

Pahimmin EU:ssa talouskriisistä kärsii Latvia, jonka bruttokansantuotteen arvioidaan pienenevän tänä vuonna lähes 7 prosenttia. Irlannin ja Viron kansantaloudet supistuvat komission mukaan tänä vuonna noin 5 prosenttia.

EU:n suurin talous Saksa on kokemassa tänä vuonna pahimman pudotuksensa yli 60 vuoteen, kun talouden arvioidaan supistuvan 2,3 prosenttia. Britanniassa miinusta kertyy lähemmäs 3 prosenttia, kun Ranskassa ja Italiassa pudotus jää parin prosentin kieppeille.

Parhaiten talouskriisistä näyttäisi selviävän Slovakia, jonka talous kasvaa komission mukaan tänä vuonna lähes 3 prosenttia. Luvussa ei tosin ole huomioitu sitä mahdollisuutta, että Slovakiaa pahoin koetellut kaasukriisi jatkuisi pidempään.

Työttömien osuus EU:n työvoimasta kasvaa tänä vuonna 8,7 prosenttiin, kun se viime vuonna oli tasan 7 prosenttia.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat