EU: Suomen puututtava laivapäästöihin

Direktiivillä pyritään parantamaan merenkulun turvallisuutta ja meriympäristön suojelua. EU:n komissio ryhtyy toimiin Suomen lisäksi Kyprosta, Luxemburgia, Maltaa, Portugalia, Ranskaa, Viroa ja Yhdistynyttä kuningaskuntaa vastaan

EU:n komissio perää Suomelta lausuntoa laivojen päästöjä rajoittavista rangaistuksista. Komission mukaan Suomi ja seitsemän muuta EU-maata eivät ole antaneet kansallista lainsäädäntöä rangaistuksista, joita määrätään merellä tehdyistä päästörikoksista.

Komissio lähetti niin sanotun perustellun lausunnon maille, jotka eivät ole toteuttaneet lakiuudistuksia.

Komissio ryhtyy toimiin Suomen lisäksi Kyprosta, Luxemburgia, Maltaa, Portugalia, Ranskaa, Viroa ja Yhdistynyttä kuningaskuntaa vastaan, koska ne eivät ole saattaneet toissa vuonna annettua direktiiviä kaikilta osin osaksi kansallista lainsäädäntöään.

Direktiivillä pyritään parantamaan merenkulun turvallisuutta ja meriympäristön suojelua alusten aiheuttamalta pilaantumiselta. Sen mukaan alusten epäpuhtauspäästöt katsotaan yhteisön säännösten rikkomisiksi, jos ne on aiheutettu "tahallaan, piittaamattomuudella tai törkeällä huolimattomuudella". Lisäksi siinä edellytetään, että kaikille tällaisista päästöistä vastuussa oleville henkilöille määrätään asianmukaisia seuraamuksia.

Komission perusteltu lausunto on viimeinen varoitus ennen jäsenmaiden haastamista Euroopan yhteisöjen tuomioistuimeen. Direktiivi olisi pitänyt saattaa osaksi kansallista lainsäädäntöä 1. huhtikuuta 2007 mennessä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat