Mainos

EU suojautuu itälaajentumista vastaan

Euroopan unioni aikoo varautua itälaajentumisen mahdollisiin häiriöihin, hallitsemattomaan muuttoliikkeeseen tai rajavalvonnan pettämiseen.

Euroopan unioni aikoo suojautua itälaajentumisen mahdollisia häiriötä vastaan. EU:n komissio esittää toimia, joilla varaudutaan ihmisten kasvavaan liikkumiseen yli rajojen sekä talouden markkinaongelmiin.

Unioni kaavailee liittymissopimukseen turvalausekkeita, jotka olisivat voimassa kaksi vuotta. Ehdotus sisältyy komission laajentumisraporttiin, joka julkistetaan huomenna. Turvalauseke on eräänlainen hätäkatkaisija, joka antaa komissiolle oikeuden puuttua tarvittaessa vakaviin rikkomuksiin tai niiden uhkaan.

EU haluaa käytännössä varautua hallitsemattomaan muuttoliikkeeseen tai rajavalvonnan pettämiseen. Komission mukaan suojatoimet ovat tarpeen oikeus- ja sisäasioissa, joihin sisältyy ihmisten liikkuminen maasta toiseen. Sisäiset rajatarkastukset on tarkoitus lopettaa vasta jonkin ajan kuluttua uusien maiden liittymisen jälkeen. Rajavalvonnan lakkauttamisesta päätetään jokaisen uuden jäsenvaltion osalta erikseen.

Rajoille ehkä erityisjärjestelyjä

Rajoilla saatetaan tarvita komission mukaan erityisjärjestelyjä, joista voitaisiin päättää EU-maiden kanssa. Tällöin voitaisiin käyttää yhteisiä rajapartioita sekä hyödyntää olemassa olevia valvontarakenteita ja -kalustoa. Mahdollisia häiriöitä arvioidaan aiheutuvan, jos uudet jäsenmaat epäonnistuvat liittymisneuvotteluissa sovittujen velvoitteiden täyttämisessä.

Komissio huomauttaa, että rajavalvonnan on oltava jokaisessa maassa korkeatasoista. Turvalauseketta ei ole kuitenkaan tarkoitus soveltaa sisäisiin rajatarkastuksiin.

Mahdollisista rikkomuksista komissio ei anna suoria esimerkkejä. Erityisesti Saksa ja Itävalta ovat kantaneet huolta Itä-Euroopasta tulevasta halpatyövoimasta. Huoli kohdistuu lähinnä alueille, joissa työntekijöiden päivittäiset rajanylitykset ovat mahdollisia.

Taloutta koskeva turvalauseke sallisi sekä nykyisten että uusien EU-maiden puuttua vakaviin vaikeuksiin, joita voisi ilmetä millä tahansa markkinasektorilla. Varautumisen taustalla on hakijamaiden monien tuotteiden alhaisempi hintataso verrattuna nyky-EU:hun.

Suojatoimia perustellaan poikkeuksellisen suurella uusien jäsenmaiden määrällä. Komissio suosittelee 10 valtion ottamista unioniin vuonna 2004.

Viimeksi EU:hun liittyi 1995 kerralla kolme maata: Suomi, Itävalta ja Ruotsi. Myös Suomen liittymissopimus sisälsi turvalausekkeen markkinahäiriöitä vastaan. Se luotiin Suomen pyynnöstä, koska maatalouden tuottajahinnat olivat ennen vuotta 1995 maassamme paljon korkeammat kuin EU:n keskiarvo. Lauseketta ei koskaan käytetty.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.