Mainos

EU:ssa vireillä internetin käyttöön puuttuva direktiivi

LEHTIKUVA

Internetin käyttörajoituksista käydään nyt kiivasta keskustelua verkossa. Taustalla on uusi kuluttajansuojadirektiivi, josta äänestetään Euroopan parlamentissa ensi viikolla.

Direktiivin mukaan internetpalvelujen tarjoajat voivat halutessaan rajoittaa kuluttajien surffailua verkossa, mutta rajoituksista on kerrottava kuluttajille ja maan lain on sallittava rajoittaminen.

Rankimpien verkossa vellovien huhupuheiden mukaan Suomessa myydään pian internetin kanavapaketteja, joissa on ennalta määrätty, mitä verkkosivuja kuluttaja saa käyttää.

Totuus on kuitenkin vaatimattomampi, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Suvi Lindén (kok.).

- Meillä ei varsinaisesti ole olemassa tällä hetkellä lainsäädäntöä, jolla internetin käyttöä millään tavalla rajoitettaisiin. Mutta tietyissä tilanteissa meillä on mahdollisuus käsitellä sähköpostien tunnistetietoja, toteaa Lindén.

Yksi verkossa toimiva palvelu, jonka käyttöä on Euroopassa jo rajoitettu, on Skype.

- Skype tarjoaa ilmaista puheluaikaa, ja näin ollen teleoperaattorit, joiden verkkoja käytetään, ovat rajoittaneet Skypen käyttöä. Eli tietyissä maissa Skypeä ei voi käyttää, mutta Suomen laki ei tällaista mahdollista, Lindén kertoo.

EU:n jäsenmaista muun muassa Saksassa internetpalvelujen tarjoajat ovat rajoittaneet verkon vapaata käyttöä.

Suomessa direktiivi vaikuttaa Lindénin mukaan siten, että erityistilanteissa, kuten luvattoman käytön yhteydessä, voidaan ilman tuomioistuimen ennakkopäätöstä seurata käyttäjien teletunnistetietoja. Teletunnistetiedosta ilmenee, kuka on viestinyt kenen kanssa, missä ja milloin.

Katso Nina Rahkolan juttu (Seitsemän uutiset 3.5.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.