Mainos

EU: ssa vauhditetaan turvapaikkamenettelyn yhtenäistämistä

Itävalta tavoittelee listaa turvallisista alkuperämaista huhtikuussa.

Euroopan unionin jäsenmaat yrittävät vauhdittaa yhteistä turvapaikkapolitiikkaa laatimalla listan niin sanotuista turvallisista maista jo tämän kevään aikana. Puheenjohtajamaa Itävalta haluaisi asiasta päätöksen huhtikuussa.

Turvalliseksi luokitellusta alkuperämaasta tulevan turvapaikanhakijan olisi käytännössä hyvin vaikeaa saada EU:sta turvapaikkaa. Osalla jäsenmaista on jo nyt vastaavia kansallisia listoja.

EU:n sisäministerit keskustelivat asiasta tänään Brysselissä. Esillä on alustavasti ollut lista kymmenestä Afrikan ja Etelä-Amerikan maasta. Mukana ovat muun muassa Uruguay, Costa Rica ja Senegal.

Ajatus turvallisista maista on kuitenkin hyvin kiistanalainen. Ihmisoikeusjärjestöt ovat huomauttaneet, ettei yleisesti turvallinen maa välttämättä ole turvallinen kaikille kaiken aikaa. Myös osa jäsenmaista karsastaa ajatusta listasta, koska se voi heikentää pakolaisten suojelua.

Suomi painottaa, että turvapaikanhakijoiden on saatava jatkossakin yksilöllinen kohtelu heidän tulomaastaan riippumatta.

Keskustelua on herännyt myös siitä, pitäisikö listalle laittaa myös ilmiselvästi turvalliset maat vai ainoastaan maat, joista EU:hun tulee perusteettomia turvapaikanhakijoita.

- Pitäisikö sinne laittaa sitten myös esimerkiksi Norja ja Australia, sisäministeri Kari Rajamäki kuvaa ongelmaa.

Todennäköisesti listasta tulisi suppea. Siihen ei siten otettaisi esimerkiksi Bulgarian ja Romanian kaltaisia EU:n ehdokasmaita, joita voidaan pitää turvallisina muutenkin.

Rajamäki pitää Itävallan aikataulua sovun syntymiselle erittäin kunnianhimoisena. Kysymys saattaa siten siirtyä käsiteltäväksi heinäkuussa alkavalle Suomen puheenjohtajakaudelle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.