EU:ssa tappavaa lintuinfluenssaa

Taudin ihmiselle vaarallista tyyppiä on löydetty villijoutsenilla Italian ja Kreikan eteläosassa sekä Bulgariassa.

Ihmiselle vaarallinen lintuinfluenssa on levinnyt Euroopan unionin alueelle.

H5N1-tyypin lintuinfluenssaa on tänään vahvistettu Italiassa, Kreikassa ja Bulgariassa. Tautiin kuolleita villi- joutsenia on löydetty Etelä-Italiassa Sisiliasta, Kreikassa Egeanmeren saarelta ja Bulgarian kosteikkoalueelta läheltä Romanian rajaa.

H5N1-tyypin virus on tappanut Turkissa neljä ihmistä. Alkuvuonna 2003 ensimmäisen kerran havaittu tauti on vaatinut Aasiassa ainakin 84 uhria.

H5N1-tyypin virus on tappanut Turkissa neljä ihmistä. Alkuvuonna 2003 ensimmäisen kerran havaittu tauti on vaatinut Aasiassa ainakin 84 uhria.

EU-maat pohtivat vastatoimia

Länsieurooppalaisten EU-maiden tutkimuslaitokset kehittävät kiivaasti lintuinfluenssan tunnistamisjärjestelmää ja toimivaa rokotetta.

Euroopan johtavien asiantuntijoiden mukaan lintuinfluenssaan on paras tutustua ja varautua, sillä tulossa on arvaamaton ja tavallista pitkäaikaisempi vitsaus.

- Lintuinfluenssa on ongelma, jonka kanssa on elettävä ainakin seuraavat 5-10 vuotta, sanoo virologian tohtori Ilaria Capua italialaisesta Legnaron yliopistosta.

- Ehkä emme pääse siitä koskaan eroon, toteaa puolestaan EU:n biotekniikan tutkimuksen johtaja Christian Patermann.

Lintujen kantama H5N1 on ikäänkuin uuden sukupolven virus, koska se toimii moniulotteisesti.

- Tällä viruksella on kyky muuntua ja yhtyä isäntänsä geeneihin tavalla jota tiede ei vielä tunne, Patermann sanoo.

Jokainen uusi isäntä muuntaa virusta, jota on löydetty ainakin 50:stä lintulajista ja kymmenestä nisäkäslajista Aasiassa, Itä-Euroopassa ja Afrikassa. Muunnosten munnoksista pelätään syntyvän tuhoisa supervirus.

Uuden viruksen kasvualustana sika on vaarallinen, koska sen biologia on lähinnä ihmistä.

- Sialla on tietynlaiset reseptorit hengityselimissä, siksi se voi olla isäntänä sekä linnuille että ihmiselle flunssaa aiheuttavalle virukselle.

Kun nämä kaksi virustyyppiä ovat samassa isännässä, kehittyy lintuinfluenssaviruksesta kaksoivirus joka saa tuhovoimansa lintuinfluenssaviruksesta ja tartuntakykynsä ihmisten viruksista.

Nyt tieteellä on selkeät tehtävät: tunnistaa viruksen omat pelisäännöt, kehittää halvat testit ja lääkkeet suurillekin kansanjoukoille nopeasti.

(MTV3-AFP-Reuters)

(Kymmenen uutiset 11.02.2006)

Lue myös:

    Uusimmat