EU:ssa kannatetaan sotilaiden jäämistä Makedoniaan

Belgiassa kokoontuneet EU:n ulkoministerit toivovat sotilaiden jäämistä Makedoniaan aseistariisuntaoperaation päätyttyä. Makedonian presidentti kuitenkin vastustaa ajatusta.

Useat Euroopan unionin maat kannattavat sotilaiden jäämistä Makedoniaan sotilasliitto Naton operaation loputtua. Erityisesti Saksa on toivonut joukkojen pysyvän pitempään Makedoniassa YK:n valtuuttamana.

Espanja ilmoitti jo tänään, että sen joukot voisivat jäädä alueelle muutamia kuukausia pitempään. Asia ilmeni, kun EU:n ulkoministerit aloittivat epävirallisen kokouksensa Genvalissa lähellä Brysseliä.

Myös ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan jonkinlainen sotilaallinen apu tai läsnäolo olisi toivottavaa tai jopa välttämätöntä Nato-operaation päätyttyä. Tuomiojan mukaan YK:n uusi rauhanturvaoperaatio ei ole poissuljettu ajatus. Tuomioja lisäsi, että EU voi toimia myös Etyj-järjestön puitteissa.

-Joka tapauksessa EU-maat kantavat mahdollisesta jatkosta keskeisen vastuun, Tuomioja sanoi. Tuomioja huomautti, että rauhansopimuksen pitävyys on edelleen hauras. Hän vaatiikin jatkossa monenlaista EU:n läsnäoloa.

-Luultavasti taloudellinen apu on pitemmän päälle oleellisempaa kuin sotilaallinen puoli, Tuomioja arvioi. Hän korosti, että Genvalissa päätöksiä ei kuitenkaan tehdä.

Ministerit eivät Tuomiojan mukaan ole käsitelleet EU:n Makedonian lähettilään Francois Leotardin ehdotusta lähettää 1 500 sotilasta Makedoniaan. Kokouslähteiden mukaan kannatusta ajatukselle ei ole.

Tuomioja muistutti, että EU:lla ei ole vielä omaa sotilaskapasiteettia. EU:n omien kriisinhallintajoukkojen toivotaan olevan toimintakykyisiä mahdollisimman pian, viimeistään vuonna 2003.

Saksan ulkoministeri Joschka Fischer vetosi Nato-joukkojen jäävän Makedoniaan YK:n valtuutuksella.

-Olemme voimakkaasti kannattaneet YK:n mandaattia, Fishers sanoi New York Timesin haastattelussa tänään.

Myös Ruotsin ulkoministeri Anna Lindh antoi tukensa sotilaalliselle läsnäololle. Hän vahvisti erityisesti Saksan olevan asiasta kiinnostunut.

-On erittäin tärkeää, että meillä on kansainvälinen ja sotilaallinen läsnäolo Nato-operaation jälkeen, Lindh sanoi Genvalissa.

Makedonian presidentti haluaa joukot pois

Makedonian presidentti Boris Trajkovski on tosin suhtautunut kielteisesti ajatukseen, että sotilaita jäisi edelleen alueelle. Hänen mielestä ei ole Naton tai makedonialaisten etujen mukaista luoda toista Kosovoa tai Bosniaa.

-Naton lopetettua tehtävänsä menestyksellisesti sen pitäisi lähteä maasta. Jos Nato jää, rauha ei ole todellinen, Trajkovski sanoi Makedonian valtion radion haastattelussa.

Espanjan ministeri Jospe Pique ilmoitti Genvalissa, että espanjalaiset joukot voisivat jäädä Makedoniaan 2-3 kuukautta suunniteltua pitemmäksi ajaksi. Nato on suunnitellut vetävänsä noin 4 500 sotilastaan pois, kun aseiden keruu albaanikapinallisilta päättyy. Joukkojen on tarkoitus päättää tehtävänsä 26. syyskuuta mennessä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat