EU-sopu syntyi Nizzassa

Jäsenmaat pääsivät varhain aamulla sopuun Euroopan unionin rakenteiden uudistamisesta Nizzassa. Sopimus kattaa EU:n komission koostumuksen, Euroopan parlamentin paikkajaon ja jäsenmaiden äänimäärän ministerineuvostossa. Lisäksi määräenemmistöllä tehtäviä päätöksiä lisätään.

Suomi saa ministerineuvostossa seitsemän ääntä, kun tällä hetkellä ääniä on kolme. Ruotsilla on jatkossa suhteessa enemmän ääniä, koska sen määrä nousi neljästä 10:een. Euroopan parlamentissa Suomella on 13 paikkaa. EU:n komissiossa jokaisella maalla on vuodesta 2005 lähtien yksi komissaari. Kun jäsenmaita on 27, EU päättää komission koon pienentämistä. Samalla siirrytään tasapuoliseen rotaatioon, ja jokainen maa on joskus vuorollaan ilman komissaaria.

Lipponen tulokseen tyytyväinen

Pääministeri Paavo Lipposen mukaan Nizzan sopimus avaa tien Euroopan unionin laajentumiselle, ja lopputulokseen voidaan olla tyytyväisiä.

-Yksi yö jouduttiin vain valvomaan, mutta se kannatti. Tulokseen voidaan olla tyytyväisiä ennen kaikkea siitä syystä, että laajennus voi toteutua, Lipponen sanoi kokouksen jälkeen.

Sopimuksessa on Lipposen mukaan kuitenkin heikkouksia unionin tulevan toimintakyvyn kannalta, eikä ratkaisua voida siksi pitää aivan pysyvänä. Lipponen sanoi, että suurilla jäsenmailla oli kokouksessa pyrkimys vahvistaa asemiaan. Lipposen mukaan on syytä kysyä, mihin suuntaan Euroopan unioni on menossa.

-Tämä ei välttämättä merkitse hyvää unionille. Joudutaan vaikeuksiin, jos vain mittaillaan jäsenmaiden välisiä voimasuhteita, Lipponen totesi.

Suurlähettiläs Antti Satulin mukaan EU:n huippukokouksen päätöksiin voidaan yleisestiottaen olla tyytyväisiä, sillä nyt saavutettu sopu mahdollistaa unionin laajentumisen. Hän on kuintekin pettynyt siihen, ettei Suomen vaatimus enemmistöpäätöksistä mennyt läpi. Jatkossakin enemmistö vaatii taakseen 62 prosenttia EU:n väestöstä. Suomen mukaan tämä tekee päätöksenteon torpedoinnin liian helpoksi suurille jäsenmaille.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat