EU sopi ruuan säteilyttämisestä

Suomalaisiin ruokakauppoihin saattaa ilmestyä lähivuosina lisää säteilytettyjä elintarvikkeita, sillä ruoka-aineiden käsittely ionisoivalla säteilyllä on Euroopan unionin alueella tulevaisuudessa sallittua.

EU:n ministerineuvosto pääsi sopuun ionisoivaa säteilyä koskevista säännöistä sekä niiden voimaantuloajasta tänään. Säteilyä käytetään parantamaan ruoka-aineiden säilyvyyttä. Neuvoston päätös tarvitsee vielä EU-parlamentin hyväksynnän.

Ministerineuvoston päätöksen mukaan ionisoivan säteilyn, kuten esimerkiksi röntgen- tai gammasäteilyn, avulla saa käsitellä aluksi vain erilaisia mausteita sekä yrttejä. EU:n jäsenmaat saavat itse päättää maissa myytävien elintarvikkeiden säteilyttämisestä vuoteen 2002 saakka. Tämän jälkeen maiden täytyy alkaa noudattaa yhteisiä sääntöjä.

Ministerineuvoston päätös koskee säteilyn enimmäismäärää sekä pakkausmerkintöjä. Kaikkien säteilytettyjen elintarvikkeiden etiketeissä pitää neuvoston päätöksen mukaan olla ionisoivasta säteilystä kertova merkintä. Tulevaisuudessa EU-komission tarkoituksena on laatia laaja lista kaikista elintarvikkeista, joita saa säteilyttää.

Ministerineuvoston päätös ei juuri muuta Suomessa noudatettavaa käytäntöä. Suomen voimassa olevan asetuksen mukaan vain kuivia ja kuivattuja mausteita saa säteilyttää. Myös steriiliä ruokavaliota tarvitsevien potilaiden ruuan säteilyttäminen on sallittua. Kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäen mukaan unionin tiukat säännöt voivat johtaa siihen, että syömämme ruuan säteilypitoisuudet vähenevät tulevaisuudessa.
(STT/MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat