Mainos

EU: Slovakian ydinvoimala suljettava 2006-2008

EU-komissio lupasi tänään tukea Slovakian päätöstä sulkea Bohunicen ydinvoimalan kaksi reaktoria vuosina 2006-2008. Komission mukaan Slovakia on ottanut samalla merkittävän askeleen pyrkiessään yhteisön jäseneksi. Itävallan liittokansleri Viktor Klima sen sijaan arvosteli aikataulua liian hitaaksi ja arvioi Slovakian EU-jäsenyyden sen takia lykkääntyvän. Klima sanoi, että EU:n jäseneksi ei hyväksytä maita, joilla on vaarallisia ydinvoimaloita. Itävalta ei hyväksy aikataulua. He ovat rikkoneet sanansa, Klima sanoi Wienissä uutistoimisto Reutersin mukaan. Kliman mukaan Slovakia lupasi sulkea voimalan jo vuonna 2000.

Bohunice huolestuttaa Itävaltaa ennen muuta siksi, että voimala sijaitsee vain 60 kilometrin päästä maan rajasta. Klima ilmoitti kirjoittaneensa näkemyksestään komission puheenjohtajalle Romano Prodille. Slovakia on yksi viidestä valtiosta, joka odottaa neuvottelujen aloittamista EU-jäsenyydestä. Päätöstä ennakoidaan mahdollisesti jo Helsingin huippukokouksessa joulukuussa.

Muut ns. toisen aallon jäsenehdokkaat ovat Bulgaria, Latvia, Liettua ja Romania. EU on vaatinut myös Liettuan Ignalinan ja Bulgarian Kozlodujn reaktorien sulkemista. Komissio lupasi tiistaina rahallista tukea alasajolle 20 miljoonaa euroa eli noin 120 miljoonaa markkaa vuodessa. Tuki on tarkoitus ulottaa usealle vuodelle. Komissio lupasi myös auttaa Slovakiaa löytämään muita rahoittajia kattamaan sulkemisesta aiheutuvia kustannuksia. EU on vaatinut toistuvasti Bohunicen kahden reaktorin sulkemista, koska niiden uusiminen on todettu kannattamattomaksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.