Mainos

EU siunasi lentokonefuusion

EU:n komissio hyväksyi tänään kahden amerikkalaisen lentokoneenvalmistajan Boeing ja McDonnell Douglasin yhtymisen. Päätös tehtiin ilman äänestystä tai keskustelua, ilmoitti EU:n tiedottaja.

Hyväksyminen oli itse asiassa muodollisuus sen jälkeen kun EU:n kilpailuasiantuntijat näyttivät perjantaina virheää valoa fuusiolle. Boeing oli sitä ennen viime hetkellä suostunut osaan EU:n vaatimuksista. Yhdysvaltain kilpailuviranomaiset ja kummankin yhtiön osakkaat ovat jo aiemmin hyväksyneet sulautumisen.

Talousasioista vastaava EU:n komissaari Yves-Thibault de Silguy sanoi ratkaisua hyväksi. EU välttyy kiistalta Yhdysvaltain kanssa ja luo eurooppalaiselle Airbus-lentokonetehtaalle mahdollisuuksia tehdä lisää kauppoja Yhdysvalloissa.

EU:n komission päätöstä edelsi viiden kuukauden selvitys. Vielä viikko sitten näytti siltä, ettei komissio hyväksy kauppaa, mikä olisi johtanut kauppasotaan Atlantin yli. EU:n kilpailusäännöt olisivat antaneet EU:lle mahdollisuuden sakottaa Boeingia ja takavarikoida amerikkalaisia lentokoneita, ellei Boeing olisi maksanut sakkoja.

Boeing antoi kuitenkin viime hetkellä periksi pitkän aikavälin etujensa vuoksi. Yhtiö lupasi mm. kumota voimassa olevat sopimukset, joilla eräät lentokonetehtaat sitoutuivat ostamaan vain Boeingin koneita. Boeing lupasi myös olla solmimatta uusia tällaisia sopimuksia ja sekä ilmoittaa komissiolle sotilas- ja siviilikonehankkeista, joita tuetaan julkisin varoin.

Fuusio nostaa kuitenkin Boeingin osuuden suihkukonemarkkinoista 70 prosenttiin nykyisestä 64 prosentista ainoan kilpailijan ollessa Airbus. Se vähentää myös Boeingin riippuvuutta siviilikonemarkkinoista, koska McDonnell Douglas valmistaa pääasiassa sotilaskoneita.

Komissio hyväksyi fuusion periaatteessa jo viikko sitten, mutta paperitöiden vuoksi virallinen päätös voitiin tehdä vasta nyt, kun komissio kokoontui viimeisen kerran ennen viiden viikon kesätaukoa. EU:n komissio ilmoitti samalla, ettei aio sallia minkäänlaisia poikkeuksia siitä, mistä on sovittu Boeingin kanssa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.