Mainos

EU sitoutui avustamaan miinojen uhreja

EU on ottanut ensimmäisen kerran yhteisen kannan humanitaarisen oikeuden alalla, kun se sitoutui toimimaan pienaseiden leviämistä vastaan ja avustamaan miinojen uhreja.

-Yhteisen kannan eteen tehtiin paljon työtä, sanoi ulkoministeri Tarja Halonen tyytyväisenä Genevessä, missä hän allekirjoitti EU:n sitoumuksen Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun konferenssissa. EU lupasi tehdä työtä myös henkilömiinojen kieltämiseksi maailmanlaajuisesti. Suomi ei ole mukana ns. Ottawan sopimuksessa, mutta on varautunut allekirjoittamaan sopimuksen niin pian kuin sen voi tehdä. Seuraavan puolustuspoliittisen suunnitelman yhteydessä miina-asia otetaan Halosen mukaan esille "tässä myönteisessä mielessä". Se saattaisi tapahtua varovaisesti arvioiden vuoden 2006 paikkeilla. Tarkempi ajankohta riippuu jatkoneuvotteluista. Miinojen korvaaminen maksaisi Suomelle 3,5-4 miljardia markkaa.

-Se on paljon maalle, jolla on pieni puolustusbudjetti, Halonen kertoi selostaneensa aina kansainvälisissä yhteyksissä. Konferenssin muista asioista Halonen kiinnitti huomiota erityisesti siihen, että humanitaarisen oikeuden säännöt tulisi tuntea ja että avustustyötä pitäisi päästä tekemään kaikkialle. Viime vuonna perustetulla kansainvälisellä rikostuomioistuimella on Halosen mielestä vaikutusta kauas tulevaisuuteen: se vahvistaa näkemystä, että sota ei oikeuta tekemään mitä vain.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.