Mainos

EU siirtää Galileo-satelliittipaikannuksen toteuttamista

EU:n liikenneministerit ovat päättäneet lykätä Galileo-satelliittipaikannusjärjestelmästä päättämistä Ruotsin puheenjohtajakaudelle.

Maa, kuu ja aurinko

Osa EU-jäsenmaista haluaa vielä lisäselvityksiä Galileon rahoituksesta, jossa pitäisi yhdistää yksityinen ja julkinen rahoitus. Komissio tutkii asiaa, ja tekee ehdotuksia huhtikuussa pidettävään liikenneministerikokoukseen.

Maailman ensimmäinen siviilikäytössä oleva satelliittipaikannusjärjestelmä Galileo on tarkoitus ottaa täydessä laajuudessaan käyttöön vuonna 2008. Satelliittipaikannusta hallitsevat tällä hetkellä amerikkalaiset ja venäläiset sotilasjärjestelmät. Paikannusjärjestelmää voidaan käyttää muun muassa matkapuhelimissa tai sen avulla voidaan rakentaa esimerkiksi maailmanlaajuinen lennonjohtojärjestelmä.

Hankkeen kustannuksiksi on arvioitu lähes 20 miljardia markkaa. Suomi on korostanut, että se ei ole järjestelmän tässä vaiheessa sitoutunut rahoittamaan hanketta kansallisilla julkisilla varoilla. Sitä vastoin Suomi pitää tärkeänä, että Galileo on avoin kaikille käyttäjille, laitevalmistajille ja palveluntarjoajille.

EU:n komissio esitti järjestelmän luomista 1999. Galileosta odotetaan taloudellisesti hyvin kannattavaa. Järjestelmän ympärille ollaan luomassa laaja paikannuspalveluja hyödyntävä tuotteiden ja markkinoiden verkosto. Galileon avaruusosan muodostaa 30 keskikorkean radan satelliittia, jotka mahdollistavat huipputarkan paikkatiedon keräämisen kaikkialta maapallolta. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä EU, Euroopan avaruusjärjestö ESA ja yksityinen teollisuus.

Maailman satelliittipaikannusmarkkinat kasvavat EU:n selvitysten mukaan noin 22 miljardiin euroon vuonna 2015 ja 42 miljardiin euroon 2020. Viime vuonna Euroopan satelliittipaikannusmarkkinat olivat vain miljardi euroa.

Galileon kehitys jatkuu vuoteen 2005. Sen aikana määritetään Galileon eri segmenttien ominaisuudet sekä suunnitellaan satelliitit ja maanpäälliset järjestelmät. Rakennus- ja käyttöönottovaiheessa Galileon satelliitit lähetetään avaruuteen. Satelliittien valmistuksen on tarkoitus alkaa jo 2004. Samaan aikaan rakennetaan valmiiksi Galileon maanpäälliset tukijärjestelmät.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.