Mainos

EU sai tiedon iskujen kohteista etukäteen

Euroopan unionin johto sai etukäteen varoituksen Yhdysvaltain johtamista iskuista ja niiden kohteista Afganistaniin. EU:lle ilmoitettiin, että operaatio suuntautuu pääasiassa sotilaallisia viestikeskuksia, ilmapuolustusta ja terroristien harjoituskeskuksia vastaan.

EU:n puheenjohtajamaan Belgian pääministerin Guy Verhofstadtin mukaan EU:lle kerrottiin myös, että syyttömiä uhreja tullaan välttämään.

Verhofstadt sanoi myöhään eilen EU:n pitävän valitettavana sitä, että Taleban-hallinto ei ole luovuttanut Osama bin Ladenia tuomittavaksi Yhdysvaltain lukuisista vetoomuksista huolimatta.

Belgia on julkistanut EU:n puolesta lausunnon, jossa viitataan EU-maiden päämiesten 21. syyskuuta hyväksymään kantaan, jonka mukaan Yhdysvaltain vastaisku on oikeutettu, kunhan se tapahtuu YK:n hyväksymän päätöslauselman mukaisesti. EU:n johtajat katsoivat, että kukin jäsenmaa voi halutessaan osallistua vastatoimiin.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush ilmoitti iskujen alkamisesta sunnuntaina EU:n ulkopoliittiselle edustajalle Javier Solanalle. Vastaavat tiedot välittivät myös Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell ja Britannian ulkoministeri Jack Straw.

EU jatkaa iskujen käsittelemistä tänään, kun jäsenmaiden ulkoministerit tapaavat Luxemburgissa. Suomesta kokoukseen osallistuvat ulkoministeri Erkki Tuomioja ja ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 08.10.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.