Mainos

EU saattaa periä maataloustukia takaisin

EU saattaa periä Suomelta jopa 100 miljoonaa markkaa maataloustukia. Syynä tuen takaisinperintään on Euroopan komission tyytymättömyys tukea saaneiden maatilojen valvontaan Suomessa. Takaisinperintä uhkaa Suomea nyt ensimmäistä kertaa.

Ympäristötukia joudutaan palauttamaan ehkä jo kesäkuussa, vuosien 1995-96 eläinpalkkioista neuvotellaan vielä komission sekä maa- ja metsätalousministeriön kesken. Rahoja ei karhuta viljelijöiltä, vaan maksumieheksi joutuu valtio.

Maatalousneuvos Heimo Hanhilahti maa- ja metsätalousministeriöstä uskoo palautettavan summan putoavan tuntuvasti komission korkeimmista laskelmista.
-Olemme kyllä hämmästyneitä, jos se liikkuu lähellä sataa miljoonaa, hän toteaa.
Eläinpalkkioissa on kyse huomattavasti pienemmistä rahoista. Hanhilahti ei kuitenkaan halua "arvailla" markkamääriä, koska komission vaatimuksista ei kirjeenvaihdon tässä vaiheessa oikein ole selvyyttä.

Maa- ja metsätalousministeriön tiedotteen mukaan valvontasäännöksiä on pyritty noudattamaan mahdollisimman tarkasti, jotta tuet saataisiin täysimääräisesti käyttöön. Virheitä on silti sattunut. Maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä kutsuu tänään Helsingin Sanomissa EU-tukien hallintaa ja valvontaa edellisen ministerinkautensa pahimmaksi epäonnistumiseksi. Hänen mukaansa EU:n edellyttämä valvontajärjestelmä on ollut yllätys. Vaikka valvonnan resursseja on lisätty, ne eivät ole riittäneet "valtavaan valvontabyrokratiaan".

EU-tuen tarkastajille ihmissuhdeoppia

Maatilojen EU-tuen valvojille on luvassa ihmissuhdeoppia. Maa- ja metsätalousministeriö antaa ymmärtää, että tukitarkastajien ja viljelijöiden tapaaminen ei ole läheskään aina sujunut kitkatta.

Tarkastajien käyntejä pohtinut ministeriön työryhmä sanoo, että valvojien soveltuvuuteen ja heidän ihmissuhdetaitoihinsa on kiinnitettävä huomiota. Työryhmä on sitä mieltä, että tukien tarkastajilla on oltava sellainen persoonallisuus, jolla tulee toimeen tiukoissakin tilanteissa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.