Mainos

EU saamassa Euroopan komissaarit

Tulevaisuuskonventin johto pysyi pitkälti aiemmissa kannoissaan, kun se päätti eilen iltana kokouksensa.

Tulevaisuuskonventin johto teki Euroopan unionin toimielinten uudistusesityksiin vain pieniä muutoksia eilen pidetyssä kokouksessa. EU-komissaareja aiotaan kutsua jatkossa Euroopan komissaareiksi. Samalla avustavat komissaarit nimettäisiin EU-komissaareiksi.

Muutos on näennäinen, sillä vain 15 varsinaisella komissaarilla olisi äänioikeus. Uusi aiempaa pienempi komissio on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2009. Konventin 13-jäseninen puheenjohtajisto istui koko illan Brysselissä, mutta esimerkiksi esitys kiistellyistä määräenemmistöllä tehtävistä EU:n päätöksistä jäi ennalleen. Sen mukaan enemmistön muodostaa jäsenmaiden enemmistö siten, että maat edustavat samalla vähintään 60 prosenttia unionin väestöstä.

Konventti eli laaja valmistelukunta aloittaa viimeisen täysistuntonsa keskiviikkona. Työ on tarkoitus päättää perjantaina. On epävarmaa, järjestetäänkö päätöspäivänä erillinen allekirjoitustilaisuus. Jos sellainen pidetään, osa konventin jäsenistä saattaa jättää ehdotuksen allekirjoittamatta. Juhannuksena konventin esitys EU:n perustuslaillisesta sopimuksesta on määrä luovuttaa jäsenmaiden johtajille Thessalonikissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.