EU: Romanialaisten liikkuvuus hyödyttää koko Eurooppaa

Romanialaisten ja bulgarialaisten muuttaminen muihin EU-maihin unionijäsenyyden myötä on hyödyttänyt taloudellisesti koko Eurooppaa, kertoo EU-komissio.

Komission perjantaina julkistaman raportin mukaan romanialaiset ja bulgarialaiset ovat monipuolistaneet ammattitaitovalikoimaa ja täyttäneet työpaikkoja työvoimapulasta kärsineillä aloilla kuten rakennusalalla, kotitaloustöissä sekä hotelli- ja ravintola-alalla.

Komission mukaan romanialaisten ja bulgarialaisten liikkuvuus on kasvattanut koko EU:n bruttokansantuotetta 0,3 prosenttia. Niin sanotuissa vanhoissa jäsenmaissa vaikutus on ollut vielä suurempi, sillä niiden bruttokansantuote on kasvanut romanialaisten ja bulgarialaisten maahanmuuton myötä 0,4 prosenttia.

Komission mukaan maahanmuuttajat eivät ole myöskään käyttäneet uusien asuinmaidensa sosiaalietuuksia kohtuuttomasti hyväkseen.

– Työntekijöiden vapaan liikkuvuuden rajoittaminen ei ole ratkaisu Euroopan suureen työttömyyteen. Meidän on pikemminkin keskitettävä pyrkimykset uusien työpaikkojen luomiseen, työllisyys- ja sosiaaliasioista vastaava komissaari Laszlo Andor sanoo.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat