EU: Rikollisjärjestöön kuuluminen rangaistavaksi

EU-maat aikovat ensi viikolla sopia toimista, joilla rikollisjärjestön toimintaan osallistuminen tulisi kaikissa maissa rangaistavaksi. Suomessa tämä voi johtaa nykyistä tiukempaan käytäntöön.

Nyt Suomessa on säädetty avunannosta rikokseen, mutta uusien toimien myötä jo rikoksen edistäminen olisi rikos.

Yhteisistä lainsäädäntöhankkeista halutaan päättää ensi torstaina ja perjantaina oikeus- ja sisäministerien kokouksessa. Neuvottelut yksityiskohdista jatkuvat vielä.

Eroa avunannon ja edistämisen välillä ei ole aivan helppo määritellä, myönsi lainsäädäntöneuvos Jarmo Littunen oikeusministeriöstä.
-Avunanto on konkreettista, kuten jos joku antaa toiselle aseen pankkiryöstöä varten. Edistämistä voisi olla, jos opettaa toista ajamaan pakoautoa, Littunen sanoi.

Muutos on myös siinä, että jo rikoksen suunnittelu katsottaisiin rikokseksi. Valmistelussa Suomi on ainoana EU-maana vastustanut rangaistavuuden laajentamista tilanteisiin, joissa itse päärikosta ei ole tapahtunut.

Suomi haluaisi myös, että päätöksessä määriteltäisiin tarkasti ne rikoslajit joita yhteisen toiminnan on tarkoitus koskea. Sääntöjä ei ole tarkoitus soveltaa pikkurikollisuuteen - vähimmäisrangaistuksen olisi oltava neljä vuotta. Tavoitteena on torjua lähinnä terrorismia, ihmiskauppaa ja -salakuljetusta ja huumekauppaa.

Suomessa säännöksiä voisi käyttää rikollisia moottoripyöräjengejä vastaan, Littunen arvioi. Jengiin kuuluminen tai liivin pitäminen ei sinänsä riitä rikokseksi - pitää myös osallistua rikolliseen toimintaan tai sen suunnitteluun. Sysäyksen antoi EU:n huippukokous Amsterdamissa kesäkuussa. EU-maiden johtajat hyväksyivät siellä toimintasuunnitelman järjestäytyneen rikollisuuden torjumisesta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat